Magazin

Ruska seks-mašina: Priča o ubistvu Raspućina je kao scenario za najjeziviji horor film

raspucin

Grigorij Raspućin, seljak i mistik koji je opčinio dvor carske Rusije, ubila je aristokratija pre 100 godina, tačnije 30. decembra 1916. Artem Krečetnikov iz BBC Rusije istraživao je ovo okrutno ubistvo i pronašao da su neki detalji više mit nego stvarni.

Zvali su ga „seks mašinom“ i „ljubavnikom“ carice Aleksandre Fjodorovne. Prvi opis je verovatno preterivanje, a drugi je naporsto netačan.

Njegov ugled je toliko varirao da su mu Rusi, njegovi savremenici i kasnije generacije, davali epitete od „svetog čoveka“ do „reptila“, kako ga je nazivao reformistički premijer Pjotr Stolipin.

Kada je počeo Prvi svetski rat 1914. počela je i histerija i priča o „mračnim silama oko trona“. Carica Aleksandra, supruga cara Nikolaja II, verovala je da Raspućin ima mistične isceliteljske moći koje će pomoći njenom sinu Alekseju, hemofiličaru i nasledniku prestola.

Pristalice saveza Rusije sa Francuskom, željni da vide vojni poraz Nemačke (domovine carice Aeksandre), smatrali su da Raspućon podriva rusku spoljnu politiku. Početkom 1914. Raspućin je rekao jednom italijanskom novinaru: „Uz božju pomoć, rata neće biti i ja ću navijati za to“.

Raspućinovi poslednji trenuci i dalje su obavijeni misterijom. Zašto je tog kobnog 30. decembra 1916. otišao u palatu princa i caričinog rođaka Feliksa Jusupova u Sankt Peterburg?

Scenario za horor film

Prema svedočanstvima dvojice ubica – princa Jusupova i poslanika Vladimira Puriškeviča – Jusupov je pokupio Raspućina pod izgovorom da njegova supruga Irina želi da ga vidi. Irina je, međutim, tada bila na imanju Jusupovih na Krimu.

Jusupov je tvrdio da je odveo Raspućina u podrum gde mu je dao kolače sa otrovom, ali Raspućinu od njih nije bilo ništa već je, navodno, tražio da ode da vidi Irinu na spratu.

Prema rečima Raspućinove ćerke Marije, ruski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Protopopov upozorio je Rapućina da se kuje zavera za njegovo ubistvo. Savetovao ga je da izbegava društvo nekoliko dana, na šta mu je Raspućin odgovorio: „Prekasno je“.

Dakle, ostaje misterija zašto je Grigorij posetio Jusupove. Sigurno ne zbog kolača.

Bilo je glasina da Protopopov i carica Aleksandra planiraju da raspuste parlament, uvedu vanredno stanje i apeluju za mir. Vrlo je moguće da je Jusupov namamio Raspućina tako što mu je obećao sastanak sa caričinim saveznicima.

Nastavak svedočanstva ubica o tome šta se dalje desilo deluje kao scenario za horor film.

U ubistvo je bilo umešano pet aristokrata

Pošto otrov, navodno, nije uradio svoje, Jusupov je morao da otvorio vatru, ali Raspućin je opet ustao, poput čudovišta. Čak ga i pucanj u slepoočnicu nije zaustavio, već je počeo da juri Jusupova preko dvorišta.

Onda je Puriškevič ispalio četiri hica Raspućinu u leđa i oborio ga.

Kao prvo, verzija sa otrovanim kolačima ne stoji. Ljudi koji su dobro poznavali Raspućina kažu da je uvek odbijao slatkiše, verovao je da oni škode njegovim specijalnim moćima.

Čuvari koji su ispitivani zbog ubistva izjavili su da su čuli četiri brza pucnja jedan za drugim. U obdukcionom izveštaju stoji da je uzrok smrti pucanj u stomak i obilno krvarenje.

Verovatno je ubijen čim je zakoračio u dvorac, iz blizine, pošto je na sebi još imao krzneni kaput kad je umro. U ubistvo je bilo umešano pet aristokrata, iako neki nagađaju da je u samoj zaveri učestvovalo i više.

Predvideo svoje ubistvo

U autopsiji piše: „Nema dokaza o davljenju. Rapsućin je već bio mrtav kada je bačen u vodu“.

Nakon boljševičke revolucije 1917. Jusupov je izbegao u Pariz gde je živeo u azilu do svoje 81. godine.

Puriškevič je uhapšen u Sankt Peterburgu 1918. ali je pušten prema naređenju šefa tajne policije Feliksa Dzeržinskog. Umro je od tifusa 1920. tokom Građanskog rata.

Raspućin kao da je prorekao nasilje i haos revolucije i boljševičkog terora kada je rekao „Bez mene sve će da se sruši“.

Takođe je predvideo i svoje ubistvo, u pismu caru Nikolaju II. Ako ga izvrše plemići, upozorio je, to će onda srušiti i monarhiju.

Komunisti su ubili carsku porodicu Romanov 1918. godine.

Izvor: Facebook/Niste znali

5 sarajevskih sestara Levi su rušile svetove, a danas za njih malo ko zna

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

11 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap