Zdravlje

Raspored spavanja tokom bebine prve godine: Sve što treba da znate

Bebe i raspored spavanja u prvim mesecima života ne idu baš ruku pod ruku: imate utisak da beba spava u svim terminima, osim onda kada biste i vi želeli da se odmorite – noću. Iako su počeci roditeljstva teški upravo zbog nedostatka sna, imate na umu da većina beba „uhvati ritam“ spavanja. Kako biste potpomogli da se taj ritam kreira, bitno je da znate da prepoznate znake da se bebi spava i kako da je pripremite za san.

U nastavku ćete saznati kako izgleda uspavljivanje bebe u prvoj godini života: koliko traju dnevne dremke, a koliko noćni san i kada će beba prvi put prespavati noć. 

Hajde da počnemo:

Raspored spavanja bebe: od rođenja do 2 meseca

Kod novorođenčadi prirodni dan-noć cirkadijalni ritmovi tek treba da se razviju. Osim toga, stomaci su im mali i ne mogu da prime dovoljnu količinu hrane u večernjem obroku koja bi držala sitost do jutra, tako da moraju da jedu i noću. Kao po pravilu, novorođenčad koja sisaju se bude na svaka 2-3 sata, dok se bebe hranjene adaptiranim mlekom bude na svaka 3-4 sata.

Bebe u uzrastu do dva meseca spavaju 14 do 18 sati dnevno. Tokom prvih meseci, bebe spavaju sve vreme u komadu, budeći se samo tokom dana da bi jele. Na dva sata sna ide oko 45 minuta budnog vremena tokom kojeg beba jede i tone ponovo u san. 

U prvim nedeljama možete očekivati da ćete hraniti dete od 10 do 12 puta dnevno. Tokom drugog meseca, ako beba spava duže od sat i po do dva, dobra je ideja da je probudite za hranjenje. Iako vam buđenje bebe koja spava ne deluje logično, znajte da dugo spavanje znači manje obroka tokom dana, zbog čega će beba biti gladnija tokom noći.

Novorođenče uspavljujte oko 22h. U uspavljivanju vam može pomoći tzv. „bela buka” – zvuk fena ili kuhinjskog aspiratora koji bebi zvuči kao krvotok majke koji je slušala u stomaku.

Raspored spavanja beba: 2 do 4 meseca

Kada vaša beba napuni 4 meseca konačno će uskladiti dnevne dremke i noćni san. Možete očekivati 3-mesečnu regresiju sna, koja se pojavljuje iznenada – vaša beba počinje da se budi kao novorođenče, na svakih nekoliko sati, i želi da se igra ili mazi, ali odbija da spava sama.

Bebe ovog uzrasta spavaju obično između 13 i 14 sati dnevno. Dan počinju oko 6 ujutru, imaju 2-3 dnevne dremke sa ukupno 4 do 8 sati sna. Uveče bebu uspavljujte oko 21h. Bebe sada mogu da spavaju malo duže, ali se i dalje bude bar jednom ili dva puta da bi jele. Najduži neprekinuti san može trajati od oko pet sati do osam sati.

U periodu kada beba ima između 8 i 12 nedelja (2 do 3 meseca) možete početi da koristite vreću za spavanje. Vreća za spavanje za bebe može sprečiti da se stopala vaše bebe zaglave između rešetki krevetića. Pomaže prelazak sa kolevke na krevetac i s kreveca na krevet, jer je dete povezuje sa spavanjem, zna da je poznata i bezbedna. Asocijacija na vreću za spavanje će bebi dati snažan znak da je vreme za spavanje i pomoći će joj da uspostavi rutinu.

Raspored spavanja beba: 4 do 8 meseci

Kada beba navrši četiri meseca primetićete da san počinje da se menja – konačno ćete i vi moći da odspavate kako treba (u ovom periodu ćete već padati s nogu od iscrpljenosti).

Period od 4. do 8. meseca je vreme kada beba intenzivno raste i često spava 12 do 14 sati dnevno. Dan joj počinje između 6 i 8 sati ujutro (imajte na umu da su sve bebe različite i nemoguće je predvideti precizna pravila koja će važiti za sve).

Bebe ovog uzrasta možda i dalje mogu spavati dva do tri puta dnevno, u ukupnom trajanju od tri do pet sati. Vreme za noćno spavanje obično počinje između 19 do 21h. Beba može neprekidno spavati od 6 do 10 sati, što će biti prvi period kada je beba „spojila noć“.

Raspored spavanja beba: 8 do 12 meseci

Spavanje bebe ima uspone i padove, a u drugoj polovini prve godine mogla bi se ponovo javiti regresija sna. U ovom uzrastu, neki mališani počinju da razvijaju anksioznost odvajanja u vreme za spavanje, a drugi su toliko uzbuđeni zbog svojih novorazvijenih veština da im je teško da se smire u vreme za spavanje.

U ovom uzrastu beba spava između 12 i 14 sati dnevno. Ima dve dnevne dremke u trajanju od 30 minuta do 2h, dok noćni san traje između 7 i 10 sati. Dan im često počinje oko 6-7h ujutru, dok je vreme za spavanje između 19 i 21h.

Raspored spavanja beba: 12 meseci

Preživeli ste celu godinu – i mnogo ciklusa spavanja. Sada ulazite u potpuno novu fazu sna – spavanje male dece!

Sa navršenom prvom godinom, većina beba spava 12 do 14 sati tokom celodnevnog ciklusa. Beba i dalje ima jednu do dve dnevne dremke (zanimljivost: većina beba odustane od drugog spavanja između 12 i 24 meseca) koje traju dva do četiri sata dnevno, dok noćni san traje između sedam i deset sati.

Bebin dan počinje između 6 i 7 ujutru, dok na spavanje ide između 19 i 21h, što će i vama dati priliku da malo predahnete.

Bebina prva godina je turbulentna i iscrpljujuća, a naročito za mlade roditelje koji ne znaju šta ih očekuje. Poslušajte savet iskusnijih: odmarajte i dremajte, kad god beba drema. Za pospremanje kuće će biti vremena. Ovaj period će brzo proći i beba će uobročiti spavanje, zato je bitno da ga ispratite što odmorniji, a zatim se upustite u nove izazove roditeljstva koje nosi druga godina života vaše bebe. Srećno!

42 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap