Beograd Magazin

Raša pronalazač će dobiti spomenik u Beogradu

Skupština grada Beograda usvojila je inicijativu da se u glavnom gradu podigne spomenik Raši Popovu. Osim legendarnog Raše pronalazača spomenik u Beogradu dobiće i Matija Ban, Teodor Janković Mirijevski, kao i obeležje “Večnoj vatri”.

Gradski urbanista Marko Stojčić, u svojstvu građanina, podneo je inicijativu da srpski književnik, publicista i glumac Raša Popov dobije spomenik i plato na prostoru između zgrade Gradske uprave u ulici 27. marta i stambene zgrade kod broja 33. Raša Popov živeo je u tom delu grada. Građani stambene zgrade u ulici 27. marta pokrenuli su inicijativu da se uredi taj plato, sa željom da jednog dana taj prostor ponese ime Raše Popova, kao i da mu se podigne spomenik.

Članovi Komisije usvojili su i inicijativu Gradske opštine Čukarica, da se Matiji Banu ispred zgrade ove opštinske institucije podigne spomenik, piše Tanjug, a prenosi 021.

Matija Ban naselio se na prostoru današnjeg Banovog brada i podigao kuću, gde se svakodnevno okupljala beogradska elita. Banovo brdo se prvobitno zvalo Banovac, da bi kasnije ponelo ime Matije Bana.

On je po mnogo čemu povezan sa Banovim brdom, pa su građani ovog dela grada želeli da mu se na neki način oduže. Ovu inicijativu podržalo je i Udruženje Starih Čukaričana.

Na sednici je usvojena i inicijativa Gradske opštine Zvezdara da se podigne spomenik Teodoru Jankoviću Mirijevskom, a i da taj park ponese ime ovog prosvetitelja. Mirijevski vodi poreklo iz tadašnjeg sela Mirijevo, sadašnjeg naseljenog mesta u Beogradu.

Bio je veliki racionalista, prosvetitelj i za vreme njegovog života doživljen je procvat građanske svesti. Svom imenu i prezimenu dodao je Mirijevski, kako bi na taj način zadržao svoje poreklo koje vodi iz sela Mirijeva.

Članovi Komisije usvojili su inicijativu Ruskog centra za nauku i kulturu “Ruski dom” da se podigne skulpturno-arhitektonska kompozicija “Večna vatra” na spomen groblju “Oslobodiocima Beograda”. Autor idejnog rešenja je akademik Ruske akademije umetnosti Andrej Tirtišnjikov.

Spomenik će biti izrađen od prirodnog kamena peščara, koji je već korišćen za izradu Spomen groblja “Oslobodiocima Beograda”, na koji način će biti zaštićena istorija i tradicija tog mesta. Predviđen je i ispis na samom spomeniku koji bi glasio “Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno”.

Zauvek ćemo pamtiti reči „Raše pronalazača“, starog druga sa malih ekrana

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

420 Shares
420 Shares
Share via
Copy link