Magazin

Od Nikšića do Novog Sada, rat između dve crnogorske porodice traje 36 godina

radulovic-vilotijevic
FOTO: E-STOCK/ PETAR JOVANOVIĆ, MUP, PRIVATNA ARHIVA / RINGIER

Nastavak mafijaškog obračuna u Crnoj Gori i rata koji traje skoro četiri decenije.

Željko Radulović, na kog je nedavno pucano u Nikšiću, sin je Ranka Radulovića, čoveka koji je označen kao vođa jedne kriminalne grupe i osoba bliska „škaljarskom klanu“, a koji je i sam više puta bio na meti napadača.

Ranko Radulović je javnosti poznat još od devedesetih godina, od kada važi za „žestokog nikšićkog momka“. Hapšen je zbog zelenašenja i nošenja oružja, a pominjao se i kao organizator kriminalne grupe koja je pripremala likvidacije.

Nekadašnji je vlasnik fudbalskog kluba „Čelik“, a poseduje i više nekretnina i ugostiteljskih objekata, koji su mu nekoliko puta bili meta napada.

Tako mu je u oktobru 2019. godine zapaljena kuća u selu Srečanje kod Pljevalja. Zbog tog dela je uhapšen Danko Danilović. On je, kako su preneli tada crnogorski mediji, šrafcigerom obio prozor u prizemlji, otvorio ga i u kuću prosuo deset litara benzina, zapalio je papir i bacio ga u kuću.

Po hapšenju je kod tužioca ispričao da je to učinio na ime duga. On je, naime, rekao da je kuću zapalio jer nije imao da plati 1.200 evra duga za kokain.

Dva puta mu je bacana i bomba na kafić „Tani“ u Nikšiću.

Otac i sin zajedno u klanu

Radulović je, kako su naveli nadležni, u periodu od 2016. do 2018. godine u Nikšiću formirao kriminalnu grupu, čiji je pripadnik, između ostalog, bio i njegov sin Željko Radulović.

Radulović i njegova braća vodila su tri decenije svoj rat sa porodicom Vilotijević, a kada je započeo krvavi obračun klanova, porodice su izabrale svoje strane.

Sve je počelo 1986. u Nikšiću, gde je u pucnjavi na semaforu ubijen Zoran Vilotijević. Za njegovo ubistvo su osuđena trojica Radulovića – Ranko, Slavko i Miomir. Ovoj porodici su ubijena još dva člana kasnije – 1991. godine je u Novom Sadu ubijen Zoranov brat Kićun, a 2015. na Paliću Kićunov sin Filip. Ubistva nisu do kraja rasvetljena, pa se ne može reći da li imaju veze sa krvnom osvetom.

S druge strane, ubijen je Slavko Radulović, Rankov brat, u koga je pucao Milan Lezo Vilotijević. A obračun dve porodice je odneo i živote trojice njihovih prijatelja.

Ove porodice dovode se u vezu i sa najvećim kriminalnim grupama na Balkanu. Naime, nakon što je 2014. u Valensiji nestao tovar od 300 kilograma kokaina, jedinstveni kotorski klan se podelio na kavački i škaljarski, a Radulovići su se priklonili ovom drugom, koji je pod navodnim vođstvom braće Jovana i Igora Vukotića, a Vilotići su podržali “kavčane”.

Ranko je označavan kao jedan od najbližih saradnika Igora Vukotića, a hapšen je, između ostalog, i zbog sumnje da je sa njim i Erogenom Brajovićevom formirao kriminalnu grupu koju je Specijalno državno tužilaštvo optužilo za pokušaj i planiranje više likvidacija.

Egzekutori škaljarskog klana

Naime, Radulović je, kako su navodili državni organi, po nalogu vođa škaljarskog klana, trebalo da deluje u dva pravca: da se likvidiraju pojedini policijski funkcioneri iz Nikšića i Podgorice, kao i da se eliminišu dve bezbednosno interesantne osobe, koje su duže na meti ovog klana iz Kotora.

Navodno su planirali ubistva specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog sina, bivše tajne agente Duška Golubovića i Zorana Lazovića, policajca Duška Koprivice, kako i osobe iz kriminalnog miljea.

„Ubi mene, ostavi brata“ – Ne obojicu ću!

Tada je na suđenju, koje se odvijalo iza zatvorenih vrata, svedočio i zaštićeni svedok, koji je prethodno bio deo Radulovićeve grupe. On je ispričao kako su i zašto spremana ubistva.

On je naveo i da mu je Nikšićanin pretio da će ubiti njega i brata kada su se posvađali.

– Ako ne izgladimo odnose i ako ne izvršim ovo što sam obećao… Ja sam rekao da ubije mene, da ne mora brata da mi dira… Rekao je: ‘Ne, ne, obojicu ću’. Tu smo se posvađali i više nismo kontaktirali – rekao je i objasnio da je Radulović prvi put spomenuo tužioca Katnića nakon što je podmetnuta bomba ispod automobila „kavčanina“ Duška Roganovića:

„Sutradan mi je rekao da živi negde u okolini Podgorice, da ima betonsku ogradu, interfon… Samim tim da mu treba vremena kad parkira… da je pogodan za snajpersko i automatsko oružje i da, ako ne budemo mogli njega, da ćemo moći njegovog sina.“

On je ispričao da je imao susret i sa Vukotićem, kada je prenosio informacije o vođi suparničkog klana Slobodanu Kašćelanu.

– Na to je Radulovićev sin odgovorio da je Ranko rekao da ćemo ako treba da se napadne mi poslati ljude i da ga napadnemo zajednički. Vukotić je rekao da nema potrebe – pričao je tada svedok.

Radulović je sve negirao, a navode zaštićenog svedoka je nazvao lažima i izmišljotinama.

– Kunem se u dva svoja sina da specijalnog tužioca Milivoja Katnića nikada nisam pratio, ne znam gde živi, niti sam do predmetne optužnice znao da ima sina. Ako sam ja Milivoju Katniću išta loše pomislio za njega i njegovog sina, a kamoli radio, neka se vrati meni i mojim sinovima. Nisam povezan ni sa jednom kriminalnom organizacijom ili klanom, kako preko Nikole Mandića, tako ni bilo koga drugoga, pa ni sa Igorom Vukotićem i Jovanom Vukotićem – tvrdio je Radulović.

On je je tada, 2020. godine, izboden u spuškom istražnom zatvoru u ratu kriminalnih klanova.

Četvorica muškaraca su duži period organizovala napad, a onda su ukrali makaze iz zatvorske ambulatne i prilikom šetnje zatvorskim krugom, u delu za rekreaciju, mladi Cetinjanin Nikola Drecun (28) je uspeo da dotrči do njega i dva puta ga ubode.

Inače, među Drecunom i Radulovićem je pronađena posredna veza. Kako su preneli mediji, u septembru 2018. godine Drecuna su pretukli Miloš Đuričković (50), Milorad Radulović (48) i Risto Mijanović (31).

Đuričković je brat ubijenog Radomira Đuričkovića, ali i blizak prijatelj juče ranjenog Ranka Radulovića.

Prema optužnici Specijalnog državnog tužilaštva, upravo Radulovićeva ekipa pokušavala je da napravi zasedu ubicama Đuričkovića.

Izvor: Blic.rs

Grad u kojem je plata 1.200 €, kirija 15 €, kriminala nema, a policija ne radi

118 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap