Kreativna-radionica,-20.2.2
Izvor: GMS

Tokom trajanja gostujuće izložbe Istorijskog muzeja Srbije iz Beograda Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića u Galeriji Matice srpske će se tokom februara održati ciklus kreativnih radionica za decu Iz tajne škrinje kraljice Natalije. Izložba je povod da kroz igru i zabavu deca saznaju i nauče nešto više o istoriji svoje zemlje i o dinastiji Obrenović.

Uz pomoć izloženog dokumentarnog materijala, fotografija i pisama, oni će upoznati kraljicu Nataliju, kralja Milana, njihovog sina Aleksandra i život jedne kraljevske porodice. Interaktivnim vođenjima kroz izložbu kustosi Galerije i pedagozi će pokrenuti dečju maštu i mališanima pružiti mogućnost da što bolje razumeju ovaj deo naše istorije.

U kreiranje i realizaciju radionica uključen je stručni tim: kustosi-edukatori, saradnici iz oblasti pedagogije i studenti pedagogije sa Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radionice se održavaju svake subote od 11.00 do 12.30 sati, a namenjene su deci uzrasta od 5 do 11 godina. Cena ulaznice je 150.00 dinara.

Na izložbi Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića se nalazi nekoliko pisama koja će podsetiti mališane na zaboravljene običaje pisanja pisama i njihovog iščekivanja. Pokušaće da zamisle kako su ljudi komunicirali u vremenu pre pronalaska telefona i interneta, i koliko je pismo od voljene osobe tada moglo da znači. Na primeru pisma koje je kralj Aleksandar Obrenović napisao kao dečak, mališani će naučiti kako se pravilno piše pismo, šta treba da stoji na njegovom početku a šta na kraju i kako se obraćamo osobi kojoj pišemo. Kada sve to nauče napisaće ili nacrtati pismo dragoj osobi.

Više zanimljivih događaja potražite ovde

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here