Magazin Srbija

Oliver je ubijen, a Veselinović i Radojičić pod zaštitom vlasti postali milioneri

Foto:MUP/N1

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković, inače nekada bliska saradnica Olivera Ivanovića u intervjuu za list Nova govorila je  o pozadini ubistva Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine.

Trajković ističe da ubistvo Olivera neće biti rešeno sve dok se oni, koji su dovođeni u vezu sa organizacijom zločina, bogate, a za to je potrebno da se promeni vlast.

Intervju prenosimo u celosti.

Stiče se utisak da suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića sporo ide. Praktično da nismo odmakli od početka, zbog čega?

U početku zato što je tužilaštvo na Kosovu bilo na severu i s obzirom na to da su policijske i pravne strukture bile u rukama Srba. Imali smo situaciju da sve ono što bi svedoci izjavili, već sutradan je bilo u medijima i nad njima su vršeni pritisci. Tada se ocenilo da slučaj neće moći da se vodi objektivno i prebačen je u Prištinu. Specijalni tužilac je bio Albanac. Ponadili smo se da nacionalna pripadnost nije bitna i da će tužilac raditi u funkciji objektivnosti i netransparentnosti izjava, makar u toku istrage.

Međutim, koliko je država Srbija kod potpisivanja Briselskog sporazuma imala veliki uticaj u konstituisanju pravosudnih i policijskih organa, mogla je da iz Beograda kontroliše i opstruiše sve procese. Dodatno, kod prebacivanja u Prištinu došlo je do novog nivoa koalicije između državnih organa Srbije i Kosova, ali i bezbedonosnih struktura.

Mislim da to najbolje oslikava činjenica da je čak i moj iskaz dat specijalnom tužiocu bio na stolu Aleksandra Vučića, koji ga je, mimo zakona, izneo na konferenciji za štampu. Na taj način me je direktno prozvao da sam odgovorna za sve ljude koji su uhapšeni pod sumnjom da su učestovovali u organizaciji ubistva Olivera Ivanovića.

Da li to znači da zapravo ne postoji politička volja da se rasvetli zločin?

Državni organi iz Beograda su najdirektnije umešani u opstrukciju procesa za ubistvo Olivera i na sve načine nastoje da zaštite ljude koji su osumnjičeni za organizaciju istog. To se vidi po odnosu prema Zvonku Veselinoviću i Milanu Radojičiću. Od dana kad je izvršen taj zločinački akt, oni su postali milioneri u Srbiji. A kako? Pa to su uspeli jer imaju podršku državnih organa Srbije – Vlade, Vučića i određenih krugova BIA. Ono što svi znamo jeste da onog trenutka kada se ozbiljnije priđe rešavanju procesa za ubistvo Olivera, vlast u Beogradu mora da padne.

Sećam se da je Oliver ubijen pred izbore i tada je vlast, na čelu sa Vučićem, bila u panici da se ne krene u razooktivanje ubistva kako to ne bi imalo posledice po rezultate istih.

Imamo dve verzije o kalibru metka kojim je usmrćen Oliver Ivanović. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je reč o metku od 5,56 milimetara, dok porodica tvrdi da je devet. Šta je istina?

Ne znam koji su bili rezultati službe i šta je prava istina o kalibru. Sa medicinske strane, znam, a od lekara koji su radili odbukciju, da sve ono što je izgovorio Vučić ne odgovora pravom stanju.

Mada, pitanje je šta bi lekari sada rekli i koliko biste smeli po imenu da ih prozovete. Situacija na severu je takva – o onome o čemu su ranije govorili, sada ćute.

Govorili ste u više navrata da je Oliver dolazio u prostorije BIA u Beogradu da prijavi izvesne sumnje koje je imao o eventualnom napadu?

Govorila sam da je dolazio u BIA i razgovorao sa Bojanom Dimićem, a koji me je naknadno tužio. Na suđenju je Dimić izjavio da je bio dobar s Oliverom, da se viđao s njim u Beogradu i na Kosovu, i da je on bio taj ispred BIA koji mu je u Mitrovici najavio da će biti uhapšen.

Međutim, kada smo ga pitali da li je napravio službenu belešku o tom razgovoru pred ubistvo, on je bio suštinski neodređen. Oliver je zvanično, unutar prostorija, govorio o tome, a Dimić je bio u obavezi da napravi belešku.

Kontroverzni biznismeni Zvonko Veselinović i Milan Radojičić su se svojevremeno dovodili u vezu s ubistvom kosovskog političara Ivanovića, a o čemu ste, takođe, govorili?

Američki izveštaj u mnogome govori o vezi kriminala, BIA i politike, što se na kraju vidi iz činjenica da su Radojičić i Veselinović postali mlioneri nad ubistva Olivera, dobijaju sve poslove od države. Svojevremeno je Marko Jakšić izjavio da su pojedini članovi porodice Vučič bili na proslavama Radojičića, slavili rođendane..

Ne zna da li su bratija, što bi rekla Marinika Tepić, ja bih pre rekla neko banditsko udruženje.

Ko je stajao iza propagandnog spota koji je imao za cilj crtanje mete na čelo Ivanovića?

Pretpostavljam da je iza toga stajao tadašnji šef Kancelarije za Kosovo Marko Đurić, sa timom ljudi za medijsku propagandu. “Pink” i lokalni mediji na Kosovu, poput televizije “Most”, su poslužili kao sredstvo za to. Pravo pitanje je ko je spot doneo u prostorije i platio da se on pusti. Ili možda nije ni platio. Trebalo bi saslušati Željka Mitrovića i rukovodstvo “Mosta”, drugačije nećemo dobiti odgovor.

Ono što je izvesno jeste da je spot imao za cilj da “ubije” čoveka u Oliveru. Da ga ne gledamo kao ljudsko biće, pa samim tim da će biti lakše kad ga budu ubili.

Šta je bio okidač za spot?

Moram se vratiti na Oliverovo hapšenje 2014. godine. Znam da je u Briselu doneta odluka da se on uhapsi. Tada je u Briselu bio Vučić, Aleksandar Vulin i Hašim Tači.

Kada je uhapšen, najverovatnije su obećali da će moći da sprovode dogovorenu strategiju, jer im za to nije odgovorao Oliverov uticaj na Srbe na Kosovu. On je čovek koji je sačuvao sever Kosova.

Šta je potrebno da se rasvetli slučaj?

Potrebno je da se aktuelna vlast u kontinuitetu menja, da se uradi reforma bezbedosnog sistema. Tačnije, da se reformiše zločinački bezbedonosni sistem u zemlji.

Izvor: Nova.rs

Da ne kažemo da laže, ali Vućić je pre 4 godine zapretio da će naći ubice Olivera Ivanovića

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Gospodja Trajković bi prvo trebala da objasni kako se ona obogatila odnosno – da pojasni kriminalne javne nabavke dok je bila direktor Doma zdravlja u Gračanici…kako je na spisak zaposlenih u zdravstvu na Kosovu stavila sina i ćerku a da niko dole ne zna ni kako izgledaju, odakle joj dva super konforna stana u centru Beograda…pa ta žena je rodjeni manipulator…da li neko normalan stvarno misli da je ona protiv Vučića i kosovskih mafijaša…gluposti…sada da je pozovu i da joj ponude funkciju promenila bi pesmu preko noći…sećam se odlično njenih izjava pre 1999 dok je bila radikalka…ja ne znam kako te ljude nije sramota zbog tragedije koja se desila i Srbima i Albancima 1999 godine i da li su oni uopšte svesni svoje odgovornosti…

  • A propos naslova…Srbi u Srbiji moraju da prestanu da imaju bilo kakve iluzije u vezi sa srpskom zajednicom na Kosovu…Tamo tj. ovde..na Kosovu…u srspkoj zajednici…ne postoje dobri i loši momci…to je iluzija…srpska zajednica je mafijaška družina i to vrlo opasna mafijaška družina koja živi odlično od neograničenog državnog budžeta i monopola na promet robe koja dolazi iz Srbije…tako je bilo uvek…od 1990 do sada…Oliver je bio vodja te neformalne i opasne grupe sve dok nije otišao u zatvor i sa Radoičićem i Veselinovićem je bio u istom timu …pa to znaju svi koji žive na Kosovu…uostalom pročitajte njegove izjave o Veselinoviću koga je uvek hvalio kao doslednog borca za srpsku stvar …e kada je uhapšen ova dvojica su prigrabila strukturu i kao što to inače biva u unutar mafijaškim odnosima sva je verovatnoća da je Oliver morao da bude eliminisan…priča o tome kako je Oliver bio dobar a ovi loši je teška budalaština…da ponovim na Kosovu…u srpskoj zajednici …ne postoje dobri momci…svi su loši i postoji mafijaška struktura koja profitira od državnog budžeta i monopola nad prometom robe koja dolazi iz Srbije, toje sva mustra…

OGLAS

234 Shares
234 Shares
Share via
Copy link