Lifestyle Putovanja

Putovanje sa ukusom – blog o putovanjima i hrani koji će vas oduševiti

Suzana Jovanović je napustila dugogodišnju korporacijsku karijeru i pokrenula blog Putovanje sa ukusom. Diplomirala je na Mašinskom fakultetu u Beogradu i najveći deo radnog veka je provela u velikim finansijskim institucijama na menadžerskim pozicijama. Danas ona dobar deo svoga vremena provodi putujući i približavajući  čitaocima svet i kulinarske ukuse kroz tekstove koje ta putovanja donose.

Kada ste počeli sa pisanjem bloga?

– Krajem 2015. sam donela jednu od važnijih i težih odluka u svom životu. Rešila sam da napustim svoju dugogodišnju korporacijsku karijeru i posvetim se više nekim drugim stvarima koje sam do tada često zapostavljala. Želela sam da više vremena provodim sa svojom porodicom, najviše sa decom koja su tako brzo porasla da nisam ni osetila, pa i sa prijateljima. Želela sam da imam više vremena za svoje hobije: kuvanje, putovanja i aktivnije vežbanje.

Maštala sam o tome da udahnem punim plućima i odmorim se od svog stresa koji sam vukla sa sobom svih tih prethodnih godina radeći za velike kompanije.

U tom trenutku nisam ni slutila da ću vrlo brzo u potpunosti zaokrenuti svoju karijeru i početi sa blogovanjem o kojem do tada ništa nisam znala.

Dobos-torta-blog
http://putovanjesaukusom.rs/

Kako je sve počelo i šta vas je navelo da pokrenete blog?

– Nakon odlaska iz banke usledio je kratak odmor i sređivanje svih utisaka o tome da li je to bila prava odluka. Kako sam čvrsto rešila da nema nazad i da je jedini pravi način korak u napred, počela sam da razmišljam o tome šta i kako dalje. Javljale su se tu mnoge ideje, ali ni jedna me nije baš onako oborila s’nogu. Sa druge strane nekako sam se najviše tih dana zauzela oko kuvanja i organizovanja porodičnih putovanja i izleta. Stalno sam pravila neka neobična jela, čitala razne kuvare, pretraživala internet, organizovala izlete, slikala i pokazivala porodici. Gledajući me sa strane jednog dana mi je sestra predložila da ja sva ta svoja iskustva i znanja sistematizujem i podelim sa drugim virtuelnim prijateljima koji možda imaju ista interesovanja kao ja. Tako je već početkom janura 2016. nastala ideja za blog.

Interesantna je činjenica da su tu moju ljubav prema putovanjima i kuvanju primetile sve moje kolege sa kojima sam provela svoj radni vek. Pa tako kada su se obeležavali neki važni datumi  kao rođendani, nove godine ja sam od njih dobijala neke interesantne kuvare i knjige u vezi sa putovanjima.

Znači, početkom janura nastala ideja, već krajem janura sam znala temu za prvi post i konačno 29. marta je blog zvanično pušten u mrežu.

Uskoro ćemo da slavimo prvi rođendan.

suzana-blog
http://putovanjesaukusom.rs/

Koliko često putujete i gde ste do sada sve bili?

– Dok sam radila putovala sam kada god sam mogla da uzmem godišnji odmor, produženi vikend i svaki državni praznik i neradni dan. Uvek sam se trudila da što više vremena provedem na nekoj drugoj lokaciji bilo da je u Srbiji ili inostranstvu kako bih napunila baterije.

Mišljenja sam da putovanja kakva god i gde god ona bila utiču na savremeni razvoj ličnosti. Jako je važno da tokom svog života uvek i u svakom trenutku širimo svoje vidike, upoznajemo nove ljude i nove kulture, jer na taj način ćemo biti i zdraviji, srećniji i tolerantniji.

Bila sam po Severnoj Americi, obišla sam skoro celu Evropu, negde sam bila i po više puta, ali imam mnogih neostvarenih želja što se putovanja tiče na kojima ću tek raditi u narednom periodu.

Ove godine planiram da idem u srednju Ameriku, a želja mi je da posetim Australiju i Novi Zeland.

Gde crpite inspiraciju za blog?

– Blog živi sa mnom, tako gde god da sam nalazim inspiracije. U porodici, knjigama, ljudima, putovanjima, internetu. Dosta vremena provodim u čitanju, slušanju, pretraživanju.

Nekako dok sam radila i kada nisam imala baš mnogo vremena da se posvetim organizovanju putovanja po principu gde i šta videti pa i gde i šta jesti, sa decom ili bez njih, nedostajali su mi takvi portali.

U suštini to mi je i neka osnovna inspiracija, kako da pomognem korisnim informacijama svima onima koji vole da putuju, istražuju, koji su avanturističkog duha i žele da probaju što više novih stvari. Pa i da utičem na povećanje motivacije za istraživanjima kod onih kojima ona malo nedostaje.

Fruska-Gora-blog
http://putovanjesaukusom.rs/

Šta za vas znači putovanje sa ukusom?

– Volim da istražujem nove ukuse i nova putovanja. Svako to novo putovanje za sobom vuče neki novi ukus koji ostavlja neki trag na meni.

Nema veze da li je to ukus nekog karakterističnog jela, arhitekture koju sam tamo videla, godišnjeg doba ili načina života. Na kraju krajeva i ukus gorčine koje je mi je neko iskustvo na putovanju donelo, a bilo je i toga.

Francuska-supa-od-luka-blog
http://putovanjesaukusom.rs/

Koje mesto biste obavezno preporučili za putovanje?

– To je teško izabrati. Sva mesta su lepa svako na neki svoj poseban način koji treba videti i upoznati.

Ako na primer nemate iskustva sa putovanjima, a ne volite mnogo da se pakujete i raspakujete, a volite prirodu i da se krećete, onda je moj predlog da se učlanite u neki od planinarskih klubova u Srbiji i da polako krenete u prvo u obilazak svoje zemlje.

Na mene je ostavio vrlo lep utisak izvor reke Grze kod Paraćina (link: http://putovanjesaukusom.rs/letnje-osvezenje-na-izvoru-grze/).

Još jedno takvo putovanje uz doživljaj prirode koji svakako treba uvrstiti u neke planove je kanjon reke Nere u Rumuniji (http://putovanjesaukusom.rs/kanjon-reke-nere/).

Za ovakva putovanja vam treba udobna obuća, voda i poneki sendvič za svaki slučaj. Često se može naleteti i na neki restoran za odmor i ručak.

Što se tiče ostatka sveta pored Parisa, Rima, Londona New Yorka i ostalih  svetskih metropola ja se najčešće vraćam italijanskim i francuskim gradovima i selima o čemu već možete da pročitate i na mom blogu.

Koji su vam dalji planovi što se tiče bloga?

– Neki kratkoročni planovi su mi da nastavim sa pisanjem što putopisa i recepata vezanih za ta putovanja, da unapređujem teme koje pokrivam na blogu, pa i sam blog. Neposredno planiram temu “Kao Julia Child” gde ću pripremati i kuvati po receptima čuvene Julie Child koja je napisala jednu od značajnijih knjiga o francuskom kulinarstvu, pa prevod bloga i postova na engleski jezik (nova adresa će biti www.savourytrips.com) kako bih proširila svoju čitalačku publiku.

Dugoročniji ciljevi su mi da približim i motivišem svim tim tekstovima naše, pa i strane čitaoce da što više putuju prvo po našoj zemlji, a onda i inostranstvu, istražuju i isprobavaju nove stvari jer će samo tako svoj život učiniti zanimljivijim i boljim, a oni će biti srećniji i zadovoljniji. ŽIVOT JE KRATAK, A SVET VELIKI.

Da bi moja ideja bila potpuna potrebno je da čitaoci bloga postanu koautori i to mi je najviši cilj. Širenje grupe i druženje kroz to dodatno oplemenjuje svakog od nas učesnika u tome.

Više o blogovima

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

83 Shares
Share via
Copy link