Magazin Svet

Putin zabranio zabranjene gej brakove i usvajanje dece LGBT osobama

putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ustavni amandman kojim se u Rusiji formalno zabranjuju istopolni brakovi.

U ovoj zemlji su brakovi LGBT osoba svakako nisu bili dozvoljeni ni pre ove zabrane te je Putin jasno zabranio ono što je već bilo zabranjeno i tako stavio tačku na priču o ravnopravnosti i ljudskim pravima u Rusiji.

Nova formulacija u Ustavu zapravo samo dodatno utvrđuje zabranu i dodatno otežava šanse gej parovima da ikada dobiju priliku za ravnopravnost sa heteroseksualnim parovima.

Ovo takođe znači da LGBT osobe neće moći da usvajaju decu.

Ovakva odluka nije iznenađenje u Putinovoj Rusiji, gde se gej zajednica suočava sa čestim nasiljem i diskriminacijom, a poznata zabrana “gej propagande”, koja zabranjuje distribuciju svega za što se smatra da je pro-LGBT+, postoji od 2013. godine.

Definisanje braka kao zajednice isključivo muškarca i žene deo je grupe ustavnih reformi koje su Rusi izglasali 1. jula 2020, prenosi Nova.

Iz tog paketa koji je podržalo gotovo 78 odsto Rusa najpoznatija je odredba koja Putinu omogućava da se kandiduje za još dva šestogodišnja predsednička mandata i tako do 2036. godine vlada Rusijom.

U istom je paketu ustavnih promena Putinu dat i doživotni imunitet od krivičnog progona.

Putin je 5. aprila službeno potpisao ustavne amandmane i omogućio njihovo stupanje na snagu.

Uoči nacionalnog glasanja o ustavnim amandmanima, za koje kritičari tvrde da su namešteni, prokremljovska propagandna grupa koju su vodili saveznici ruskog predsednika objavila je oglas koji prikazuje siroče koje su usvojila dva oca, koji su ga potom obukli u haljinu i našminkali.

Oglas je poručivao: “Odlučite o budućnosti zemlje. Glasajte za izmene Ustava.”

U vreme glasanja, Alfonso David, predsednik Kampanje za ljudska prava, opisao je Putina kao “pretnju ljudskim pravima svih“.

“Rusija ometa svoje napade na osnovna ljudska prava i dostojanstvo LGBT+ osoba dodavanjem ustavnih zabrana protiv jednakosti u braku”, kazao je dodavši da je Putinova propaganda sramotna, manipulativna i zlonamerna.

Srbija i Zakon o istopolnim partnerstvima

Srbija je na korak usvajanja predloga zakona o istopolnim partnerstvima.

Dok protivnicima zakona, mahom desničarskim organizacijama i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, to nikako nije normalna vest, nazivajući ga „neprihvatljivim”, ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić je ta koja će predložiti akt.

„Srbija je spremna za usvajanje zakona o istopolnim zajednicama, uz punu svest o tome da smo par decenija iza Evropske unije po mnogim rešenjima u oblasti ljudskih prava”, tvrdi Čomić za BBC.

LGBT aktivisti apeluju da je bitno da se zna šta jeste, a šta nije novi zakon koji je pripremi.

„On može da bude ozakonjenje istopolne zajednice, mogućnost da ljudi zajedno da podignu kredit, posete partnera u bolnici ili naslede penziju.

„Brak i mogućnost usvajanja dece – to je ono što ovaj zakon sada neće omogućiti”, kaže za BBC Stefan Šparavalo iz nevladine organizacije Da se zna, koja je deo radne grupe za izradu zakona.

Papa podržao gej brakove i pokrenuo rasprave unutar Rimokatoličke crkve

OGLAS

1.7K Shares
1.7K Shares
Share via
Copy link