Lifestyle

Psiholog Mihail Labkovski: Kardinalne greške koje majke prave u vaspitanju svojih ćerki

Poznati psiholog Mihail Labkovski ukazuje na glavne greške koje većina majki pravi, premda se može učiniti da to rade sve… U ovom članku ćemo razmotriti 10 glavnih grešaka koje čine roditelji u komunikaciji sa svojim ćerkama!

Odnos majke i ćerke je – jedan od najozbiljnijih u životu svake žene. Način na koji se majka ponaša prema devojčici u ranom detinjstvu i kasnije u periodu odrastanja, utiče na njenu dalju sudbinu! Uloga roditelja u vaspitanju dece – je bolna tema za mnoge roditelje, što ne iznenađuje.

1. Odsustvo ličnog primera

Umesto da svojoj ćerki kažete: “Moraš da naučiš da kuvaš”, trebalo bi da kažete: “Hajde da zajedno skuvamo ukusnu supu”. I da to uradite! Kada devojčica vidi da majka sa zadovoljstvom to radi, ona takođe želi da to nauči.

2. Osuđujući stav prema seksu

Ako od detinjstva devojčici sugerišu osuđujući stav prema muškarcima da njima “samo jedno treba”, ona odraste sa osećanjem da su svi muškarci – nasilnici, a seks – odvratno zanimanje.

3. Paradoksalna protivrečnost

Kao seks je – prljav posao, ali svakoj devojci sugerišu da se uda i rodi dete, i poželjno je da to učini do 25. godine. Rezultat takvih protivrečnih usmeravanja – je strah od svakog odnosa.

4. Prenaglašena briga

Ako u detinjstvu majka previše brine o ćerki, devojčica će izrasti u deformisanu ličnost bez sopstvenog mišljenja, kojom okruženje može da manipuliše bez ikakvih problema.

5. Negativni obrazac oca

Ako se ćerki govori da joj je otac “budala”, devojčica se oseća krivom što je takav čovek njen otac. Sa ovim osećanjem krivice žena ne može da se nosi ceo preostali život, pokušava da udovolji drugima i da dokazuje, da u njoj nema lošeg nasleđa.

6. Fizičko nasilje

Telesno kažnjavanje ponižava devojčice čak više nego dečake. Ako devojčicu tuku, ona će odrasti sa sklonostima prema obrascu žrtve i biraće agresivne partnere.

7. Nedovoljno pohvale

Ako devojčicu nedovoljno hvale, ona će odrasti bez ljubavi prema sebi i neće moći da bude punopravni partner u odnosima.

8. Svađe pred detetom

Svađe u prisustvu deteta su – udar na njegovo mentalno zdravlje. Ne treba zaboraviti da dete često preuzima odgovornost za sve što se dešava u porodici.

9. Odsustvo komunikacije

Ako se sa devojčicom malo razgovara, ne odgovara na njena glupa pitanja, posebno u periodu adolescencije, ona gubi kontakt sa roditeljima i oseća se napuštenom. Razgovor je nešto čega nikad nije dovoljno kada je u pitanju podizanje dece.

10. Nepravilno ustrojstvo života

Ne sme se govoriti devojčici da bi njen život obavezno trebalo da sadrži neke stavke: brak, decu, gubitak težine, neki određeni posao… Detetu bi se trebalo sugerisati da ima pravo da se bavi čime želi. Samo u tom slučaju će izrasti sigurna u sebe i srećna žena!

Bilo bi divno kad bi se model vaspitanja, na koji smo svi navikli, promenio na bolje. Recite u komentarima, šta mislite povodom ovoga!

A kako se jedan tata snašao u ulozi mame

Mladen Borocki

Putnik, panker i stručnjak za istoriju, kulturu i običaje Islanda

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

33 Shares
Share via
Copy link