Lifestyle

Pakt čoveka i prirode: Prvo naselje izgrađeno isključivo od drveta

kopenhagen

Novo naselje u danskom gradu Kopenhagenu biće izigrađeno isključivo od drveta, a u njega su inkorporirana i prirodna staništa sa ciljem boljeg i bržeg razvoja biljnih i životinjskih vrsti.

Novi kvart će biti izgrađen na periferiji grada, na mestu nekadašnje deponije. Plan je da se u novom kvartu skući do 7.000 ljudi, piše portal Gradnja.

periferija

Projekat potpisuje arhitektonska firma Henning Larsen, u saradnji sa inženjerima i biolozima iz kompanije MOE, sa zajedničkim ciljem da se pokaže kako moderni koncept stanovanja istovremeno može biti i ekološki ali i takav da zadovolji potrebe ljudi, životinja i prirode. Faelledby predstavlja predlog stambene šeme koji „prirodu postavlja u svoju srž“.

Osim primene drveta kao glavnog građevinskog materijala, predviđeno je da 40% lokacije bude otvoreni prostor za razvoj biljaka i životinja.

„Novi kvart u Kopenhagenu ne samo da će biti prvo naselje koje je u potpunosti izgrađeno od drveta već će ono imati prirodna staništa koja podstiču bolji razvoj biljnih i životinjskih vrsta. Kreirali smo naselje gde biodiverzitet i aktivna rekreacija definišu održivi pakt sklopljen između ljudi i prirode.“, objasnio je arhitekta Signe Kongebro iz Henning Larsena.

kopenhagen kvart

Jedan od glavnih ciljeva projekta jeste da se umanji emisija CO2, pa tako osim primene drveta kao glavnog građevinskog materijala, predviđeno je da 40% lokacije bude raznovrsan otvoreni prostor. On će sadržati mnoštvo parkovskih površina koje bi trebalo da podstaknu dodatni razvoj biljaka i nastanjivanje određenih vrsta životinja poput ptica, slepih miševa i leptira. Svaka od tri celine naselja sadržaće centralno postavljenu vodenu površinu, kako bi se omogućili uslovi za nastanjivanje žaba i salamandera.

„Kao i tradicionalno ruralno naselje, master plan Felledby stoji u otvorenom prirodnom pejzažu. Ovakav koncept daje priliku za stvaranje okruženja koje je na jedinstven način osetljivo na održivost i prioritete prirode.“, dodao je Kongebro.

novo naselje drvo

Estetika grada i sela

Projekat Faelledby, na površini od 18 hektara, zapravo je pobedničko rešenje nacionalnog konkursa koji je organizovala kompanija za prodaju nekretnina By&Havn, piše Dezeen.

Faelledby spaja estetiku danskog gradskog urbanizma sa seoskim tipologijama nastojeći da upotpuni gradski pejzaž.

U novom naselju prepoznaje se potencijal za stvaranje prostora za život mladih generacija koji teže tome da njihov dom bude u boljoj harmoniji sa prirodom.

Kako je živeti u bajkovitom kružnom selu, gde su svi stanovnici okrenuti jedni drugima

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link