Dogadjaji Izložbe

Prvi put u Srbiji posle 50 godina – Dragica Gađanski

Izložbom „Retrospektiva“, koja će u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada biti otvorena u utorak 13. septembra u 19.30 sati, srpsko-kanadska umetnica Dragica Gađanski obeležiće pola veka života i rada u Kanadi. Izložbu će otvoriti Filip Pinington, ambasador Kanade u Srbiji, a zainteresovani je mogu videti do 26. septembra.

Slikarka Dragica Gađanski Didi je poznata kao umetnica koja radi u akriliku, akvarelu i mešanoj mediji i ovo je njena prva izložba u Srbiji. Ona je verzirana i u drugim tehnikama kao što su: ulje, enkostika i kolaž. U svom izražavanju ona pokazuje spontanost te to postaje njen jedinstven i prepoznatljiv stil. Adrijana Jerkić, istoričarka umetnosti i likovni kritičarka, za umetnicu i njena dela kaže da su “rezultat istrage simbola i duše pokazani na platnu, papiru ili milaru. Pozadina slike je nađena u Dragičinim strastvenim putovanjima, interesu raznih kultura i istraživanju emocija u odnosu na te teme. Proizvedeni rad nije ograničen nego ostavlja otvorena vrata za osmatrača da kompletira sliku kao svoju i polako otkriva nove elemente u novom danu. Slikarska paleta se kreće od zemljanih boja do intenzivnijih tonova koji privlače pažnju posmatrača. Ona je u stanju da obrne uobičajeni red nijanse pokazujući da nije presudna boja već namera i prikaz elemenata slike koji će na kraju krajeva promeniti percepciju. Didi nije samo iskusna umetnica, već i uspešna predavačica mnogih umetničkih radionica i član mnogih umetničkih društava u Kanadi.”

dragica-gadjanski-didi

Umetnica, poreklom iz Srbije, više od četiri decenije živi i stvara u Kanadi. Odrastanje i školske dane provela je u Beogradu, gde je završila arhitektonski smer u Građevinskoj srednjoj školi, a posle je studirala vazdušni saobraćaj na Saobraćajnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Možemo sa sigurnošću da kažemo da je ovaj prvi period opredeljenja u učenju umnogome uticao na kasnije posvećivanje slikarstvu i umetnosti. U Torontu, u koji je emigrirala 1968, usmerava dalje obrazovanje ka umetnosti, završava slikarstvo na Ontario koledžu za umetnost i dizajn (OCAD), Odsek za finu umetnost slikanja. Tokom ovih studija istakla se svojim likovnim izrazom, za koje je dobila priznanje OCAD- a koje se uručuje samo najuspešnijim diplomcima. Predavala je u više umetničkih škola, a birana je za predsednicu i člana mnogih umetničkih udruženja u Torontu. Izlagala je samostalno i grupno mnogo puta, bila učesnica mnogih televizijskih emisija, a njeni radovi nalaze se u kolekcijama, kako privatnim tako i korporacijskim širom sveta, od Kanade, SAD, Meksika, Kolumbije, Argentine, Čilea, Japana, Engleske, Portugala, Nemačke, Češke do naših prostora, republika bivše Jugoslavije. Istraživački duh koji izvire u ličnosti Dragane Gađanski Didi, teče dalje i šire. Ona putuje po svetu, uči jezik i kulturu mesta u kome obitava i time obogaćuje i upotpunjuje svoju umetničku stranu ličnosti, a samim tim i likovni izraz. Imajući u vidu da jedna definicija umetnosti karakteriše umetnost kao proizvod umeća prenošenja unutrašnjih osećanja i intelekta umetnika, odnosno ličnosti koja se sa umećem izražava, s ushićenjem pozivam posmatrača da oseti i doživi bogatstvo, lepotu likovnih formi i kolorita u Didinom slikarstvu. Didino slikarstvo je suštinski nenametljivo prijatno, a kompozicije usklađene i proporcionalno korektne. Ona priča o događajima i doživljajima ne tražeći od posmatrača da analizira, već da joj se pridruži u emociji, koju u njoj izaziva trenutak slikanja i prenošenja širine i dubine doživljenog. Njen likovni izraz koji karakterišu različite tehnike i materijali, od crtačkih tehnika na papiru do ulja na platnu, poetski je obojen, bilo da je u formi realistična ili apstraktna. (Biljana Jotić, istoričarka umetnosti)

Još dešavanja potražite ovde

 

Ivana Vukovac

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Dragicu poznajem licno, njeno slikarstvo jos bolje dozivljavam, jer u njenim istrazivacko duhovnim putovanjima osvaja sopstvenu dimenziju magicnog. Da, cudnovat je sav njen zivot, pocev od onog sta ona jeste i sta hoce da otkrije. Otkriva muziku zivota, plazmu stvaralastva koja nema godine, koja se ne menja, a koja uvek govori o sadasnjosti kao o dokazu i besmrtnosti trena u kojem zivimo.
    Dragicina duhovna intelektualnost se ispoljava u svim tonovima moguce i nezadrzive znatizelje, koja se manifestuje, ne samo na umetnickom platnu u zivim bojama stalnog postajanja, vec i u njenoj svakodnevnici zivot je poezija, odnosno simfonija sveopste kosmicke drame.

33 Shares
Share via
Copy link