kako-prebroditi-prvi-dan-na-poslu
Lifestyle

Kako prebroditi prvi dan na poslu

Stres! Nervozan stomak? Sutra je dan D i od vas se očekuje toliko mnogo, a vi hrlite u nepoznato. Svi će vas posavetovati da se dobro naspavate, ustanete na vreme i za početak, budete tačni. Nevolja je što ti “svi” ne znaju za vašu napetu i neprospavanu noć i grčevit strah od toga “šta me sutra čeka”. Luftika vam otkriva nekoliko jednostavnih trikova da prvi dan na novom radnom mestu prođe bolje nego što ste mislili.

novi-posao-stresna-situacija

Sredite misli

To je najvažnije. Iako ste možda taj posao čekali godinama, iako je on od presudne važnosti za vašu dalju egzistenciju ili karijeru, stanite na loptu i ne dopustite strahu da prevlada. Došao je momenat kada život ne smete posmatrati toliko ozbiljno, jer će vam se to obiti o glavu. Najbolje bi bilo da se vidite sa društvom (razgovor na temu novog posla je zabranjen), pogledate dobar film, uradite najbolji trening u životu i sl. Dan pred dan D neka prođe u lepoj i opuštenoj atmosferi, koliko je to moguće.

Kako preživeti povratak na posao posle letovanja

Doterajte se

Nebitno je da li ste muškarac ili žena. Doterivanje i lep izgled podižu samopouzdanje. Neka kosa, nokti i koža budu lepi i sveži. Garderoba je izuzetno važna. Nemojte preterivati, pa prvog dana doći u strogom poslovnom fazonu ili suprotno. Izaberite nešto između. Neka odeća bude čista, ispeglana i mirišljava.

kako-se-obuci-prvog-dana-na-poslu

Osmeh

…jer ne može da škodi. Pozitivan stav i osmeh na licu pri prvom susretu sa novim kolegama pomoći će vam da se brže uklopite i lakše podnesete period adaptacije. To ne znači da treba konstantno da se osmehujete, jer bi takva situacija bila neprimerna u poslovnom svetu. Ipak, umerena vedrina i otvorenost vam mogu biti samo saveznici.

Ne verujte prvom utisku

Utisci koje steknemo u stresnim i napetim situacijama su često prenaglašeni i ne toliko istiniti. Ako je vaš prvi utisak da su kolege nepristupačne ili uobražene, a atmosfera teška i opterećujuća, sačekajte malo. Velika je verovatnoća da ćete posle mesec dana promeniti mišljenje.

novi-posao-pozitivna-iskustva

Ukoliko vas nadređeni stavi u naizgled “ludu” ili nemoguću situaciju, imajte u vidu da vas možda testira. Nemojte se ljutiti ni ako vas pošalju po kafu ili doručak. U većini kompanija je to tradicija – novajlija kuva kafu. Stisnite zube, gledajte na život s pozitivnim stavom i budite vredni. Na kraju, to je najvažnije.

Preporučujemo: 6 stvari koje užasni šefovi rade

 

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Ana Marković

Ana Marković

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share