Danas je na Novosadskom sajmu otvorena jubilarna, 20. međunarodna izložba zlatarstva i časovničarstva SJAJ. U hali Master centra najviše je učesnika iz Srbije, ali ih ima i iz Turske, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Najskuplji komad nakita je prsten izložen na štandu novosadske firme “Champ”, koji predstavlja šabačka zlatara “Dukat”, a cena mu je 549.000 dinara.

sjaj-prsten-novisad
Prsten zlatare WOG iz Valjeva / Foto: Jovana Rakić

Cena prstena visoka je prvenstveno zbog brilijanta ugrađenog u njega. Vrednost kamena potvrdila je Mađunarodna laboratorija za procenu dijamanata IGI. Procenjuje se na osnovu četiri karakteristike – kako je odsečen,  težina, boja i prozirnost. Prsten je izradila međunarodna kompanija DIC, koja je pokrovitelj i Izbora Miss Universe.

Damir Karaćaš iz pomenute firme “Champ” kaže da je najtraženiji nakit na sajmu onaj sa Swarovski elementima.

– Naša kompanija je direktan uvoznik Swarovski kristala, i za sada je ova vrsta nakita najtraženija. Ovo je pre svega stručan sajam i tu smo da se povežemo sa zlatarima iz regiona, ali i da upoznamo Novosađane sa našim nakitom – kaže on.

sajam-sjaj-(3)-novisad
Foto: Jovana Rakić

Na Sajmu su prikazani zlatni i srebrni nakit, nakit s dijamantima, dragim kamenjem i swarovski elementima, drago, poludrago i sintetičko kamenje, mašinski brušeni cirkoni, satovi iz novih linija svetskih brendova, ali i nakit od nerđajućeg čelika, bižuterija, alati i mašine za zlatarstvo i časovničarstvo, oprema za čuvanje i izlaganje nakita, oprema za bušenje ušiju i pirsing.

Zlatara Križek iz Hrvatske svoje proizvode prodaje kako na području EU tako i širom sveta. Najpoznatiji su po kolekcijama “Morčić” – originalnom nakitu hrvatskog primorja. Posebno ističu kolekcije nakita za venčanja među kojima je i par burmi od platine ukrašen sa po pet dijamanata. Goran Džaflk iz zlatare Križek otkriva nam cenu ovih jedinstvenih burmi.

– Burme su pravljene delom ručno, a delom mašinski i izazvale su veliku pažnju na tržištu. Njihova cena je 4.000 evra za par, najviše zbog materijala, platine. Nije ništa napadno, već je više reč o statusnom simbolu – kaže on.

sajam-sjaj-(4)-novisad
Foto: Jovana Rakić

Alvir Čamdžić predstavlja zlataru Keka iz Sarajeva. Oni su u Novom Sadu već desetu godinu za redom, a u njihovim katalozima možete pronaći preko 1.000 vrsta burmi. Cene u maloprodaji se kreću od 50 evra po gramu, pa naviše.

Sajam je otvoren do 8. novembra, a ako ste planirali da kupujete nakit, satove, venčane burme ili vredan poklon, obavezno prošetajte do Master centra jer vas očekuju veliki sajamski popusti.

 

Lajkujte stranicu Luftika i prvi pročitajte nove tekstove ↴

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here