sajam-sjaj-novi-sad
Foto: Jovana Rakić
Festivali Vesti Novi Sad

Prsten vredan pola miliona dinara na Novosadskom sajmu

Danas je na Novosadskom sajmu otvorena jubilarna, 20. međunarodna izložba zlatarstva i časovničarstva SJAJ. U hali Master centra najviše je učesnika iz Srbije, ali ih ima i iz Turske, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Najskuplji komad nakita je prsten izložen na štandu novosadske firme „Champ“, koji predstavlja šabačka zlatara „Dukat“, a cena mu je 549.000 dinara.

sjaj-prsten-novisad
Prsten zlatare WOG iz Valjeva / Foto: Jovana Rakić

Cena prstena visoka je prvenstveno zbog brilijanta ugrađenog u njega. Vrednost kamena potvrdila je Mađunarodna laboratorija za procenu dijamanata IGI. Procenjuje se na osnovu četiri karakteristike – kako je odsečen,  težina, boja i prozirnost. Prsten je izradila međunarodna kompanija DIC, koja je pokrovitelj i Izbora Miss Universe.

Damir Karaćaš iz pomenute firme „Champ“ kaže da je najtraženiji nakit na sajmu onaj sa Swarovski elementima.

– Naša kompanija je direktan uvoznik Swarovski kristala, i za sada je ova vrsta nakita najtraženija. Ovo je pre svega stručan sajam i tu smo da se povežemo sa zlatarima iz regiona, ali i da upoznamo Novosađane sa našim nakitom – kaže on.

sajam-sjaj-(3)-novisad
Foto: Jovana Rakić

Na Sajmu su prikazani zlatni i srebrni nakit, nakit s dijamantima, dragim kamenjem i swarovski elementima, drago, poludrago i sintetičko kamenje, mašinski brušeni cirkoni, satovi iz novih linija svetskih brendova, ali i nakit od nerđajućeg čelika, bižuterija, alati i mašine za zlatarstvo i časovničarstvo, oprema za čuvanje i izlaganje nakita, oprema za bušenje ušiju i pirsing.

Zlatara Križek iz Hrvatske svoje proizvode prodaje kako na području EU tako i širom sveta. Najpoznatiji su po kolekcijama „Morčić“ – originalnom nakitu hrvatskog primorja. Posebno ističu kolekcije nakita za venčanja među kojima je i par burmi od platine ukrašen sa po pet dijamanata. Goran Džaflk iz zlatare Križek otkriva nam cenu ovih jedinstvenih burmi.

– Burme su pravljene delom ručno, a delom mašinski i izazvale su veliku pažnju na tržištu. Njihova cena je 4.000 evra za par, najviše zbog materijala, platine. Nije ništa napadno, već je više reč o statusnom simbolu – kaže on.

sajam-sjaj-(4)-novisad
Foto: Jovana Rakić

Alvir Čamdžić predstavlja zlataru Keka iz Sarajeva. Oni su u Novom Sadu već desetu godinu za redom, a u njihovim katalozima možete pronaći preko 1.000 vrsta burmi. Cene u maloprodaji se kreću od 50 evra po gramu, pa naviše.

Sajam je otvoren do 8. novembra, a ako ste planirali da kupujete nakit, satove, venčane burme ili vredan poklon, obavezno prošetajte do Master centra jer vas očekuju veliki sajamski popusti.

 

Luftika
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow