Magazin

Manojlović: Protesti dok se ne povuče Zakon o eksproprijaciji, u subotu još veći broj blokada

savo-manojlovic
Foto: Instagram/Savo Manojlović

Predstavnik organizacije „Kreni-promeni“ Savo Manojlović izjavio je danas da protesti neće stati dok se ne povuče Zakon o eksproprijaciji, odnosno dok se ne dogodi to da ga predsednik ne potpiše.

Manojlović je rekao da će u subotu biti nastavljeni ekološki protesti širom Srbije i ponovo pozvao policiju da u saradnji sa građanima obezbedi učesnike tih okupljanja.

Manojlović je rekao da je namera organizatora da poveća broj blokada, te pozvao građane da izađu na proteste u što većem broju.

On je rekao da svako ko izađe na protest treba da zna da je sam odgovoran za svoju bezbednost.

Rekao je i da nisu tačni navodi „režimskih medija“ o tome šta se dešavalo na protestima prethodne subote, te optužio vlast da je na građane „poslala navijače“.

Istakao je i da su učesnici protesta sami propuštali građane koji su ušli u blokade, i da su oni koji nisu protestovali sirenama automobila pozdravljali učesnike blokada.

Napomenuo da je „evidentno da vlast ne može da spreči protest sa tolikim brojem ljudi“, i najavio da će plan blokada biti objavljen krajem sedmice.

Manojlović je na konferenciji za novinare govorio i o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i istakao da traže ukidanje tačke sedam kojom se uvodi taksa na potpis za inicijativu, jer u socijalnom kontekstu u Srbiji to znači i ukidanje suverenosti građana.

Kako je rekao, za narodnu inicijativu potrebno je 30.000 potpisa, što bi značilo da je za podnošenje inicijative potrebno prikupiti 1,2 miliona dinara, a da ni izmenama Skupština Srbije nije obavezna da o inicijativi odluči.

On je dodao da se prema izmenama Zakona birački odbori za referendum prave kao i za izbore, da ih čine predstavnici stranaka, a da oni traže da se to izmeni i da građani koji pokrenu referendum inicijativom moraju da imaju svoje predstavnike u biračkim odborima.

Manojlović je ukazao i da se predviđa da se referendum po istom pitanju može održati posle godinu dana i da je i Venecijanska komisija to istakla kao kritičnu tačku, jer to znači da se referendum može ponavljati u nedogled.

Predstavnica Komiteta pravnika za ljudska prava – Jukoma (Yucom) Katarina Golubović rekla je da se naplatom takse za potpis za inicjativu na neki način umanjuju ljudska prava, jer su referendum i narodna inicijativa instrumenti za građane.

– Prirodno je da se stručnjaci i predstavnici udruženja građana koji su predložili neke izmene nađu u komisijama i kontrolišu taj proces – ocenila je Golubović.

SNS fabrika laži – evo kako funkcioniše spin mašinerija Pinka, RTS-a i gomile tabloida

Izvor: Fonet, Beta

1.3K Shares
1.3K Shares
Share via
Copy link