Novi Sad

Inspektoru koji je pretukao autističnog mladića kazna prepolovljena i pre suđenja

Bilo je potrebno gotovo pet meseci pa da tužilaštvo krene sa prikupljanjem dokaza protiv policijskog inspektora S. D, koji je 8. jula na protestu u Novom Sadu pretukao autističnog mladića.

Kako su za portal 021 rekli u nadležnom tužilaštvu, posao će biti urađen u najkraćem mogućem ruku, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju.

Sam put do početka prikupljanja dokaza bio je dug. Slučaj je prvo dodeljen novosadskom tužilaštvu koje je tražilo supstituciju, zatim je prebačen u nadležnost tužilaštva u Bačkoj Palanci, nezvanično zbog prethodne saradnje sa novosadskom policijskom upravom i osumnjičenim, odnosno kako bi se izbegla pristrasnost.

Predmet, okarakterisan kao sumnja na krivično delo nasilničko ponašanje, zatim je formiran u zrenjaninskom tužilaštvu 27. jula. Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu je podnelo dva zahteva za dopunu pred istražni postupak i dodatno utvrđivanje činjenica Sektoru unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova, prvi 4. avgusta, a drugi 17. septembra.

Izveštaj Unutrašnje kontrole stigao je na adresu zrenjaninskog tužilaštva 10. novembra, navode u ovoj instituciji.

„Dokazne radnje će biti preduzete u najkraćem mogućem roku, a imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju“, odgovara zrenjaninski javni tužilac.

Osim toga što je nekoliko meseci bilo potrebno da Sektor unutrašnje kontrole podnese izveštaj tužilaštvu iako je incident snimljen i objavljen na društvenim mrežama, problematično je i to što, kako je rekao advokat oštećenog mladića Vladimir Beljanski, ovo delo je okarakterisano kao „nasilničko ponašanje“, umesto kao „zlostavljanje i mučenje“, jer je reč o službenom licu prilikom vršenja dužnosti.

Dok je za nasilničko ponašanje zaprećena kazna do pet godina, za zlostavljanje i mučenje najviša kazna iznosi deset godina.

Beljanski je insistirao i na tome da je bilo više napadača iz redova policije jer se po informacijama koje on ima, a i po objavljenim snimcima vidi da se radilo o „bar tri policajca“. On je, u ime porodice, podneo protiv dva imenovana policajca, od kojih je jedan inspektor S. D. i jednog nepoznatog.

Protiv inspektora S. D. pokrenut je disciplinski postupak u policiji i on je udaljen sa posla.

Kako je portal 021 nezvanično saznao, osumnjičeni inspektor nije zaposlen u Policijskoj upravi Novi Sad, već u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a ostali smo bez odgovora na pitanje u kom svojstvu i po čijoj naredbi je bio angažovan na novosadskom protestu.

Podsetimo, krivična prijava podneta je protiv jednog od tri policajca koji su učestvovali u ovom incidentu. Inspektor S. D. prethodno je već prijavljivan zbog brutalnosti za šta nije odgovarao.

On je pre pet godine dobio priznanje „Heroj Novog Sada“ jer je van dužnosti uhapsio pljačkaša na Novom naselju. Posle te nagrade unapređen je u prvog čoveka novosadskog Odeljenja kriminalističke policije.

U Novom Sadu su, nakon incidenta 8. jula, održana i dva protesta čiji su glavni zahtevi bili procesuiranje S. D, ali i objavljivanje imena druga dva službenika koji su učestvovali u napadu. Direktor policije Vladimir Rebić se u vezi sa ovim događajem uopšte nije oglašavao, dok je Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović „izrazio žaljenje“.

Zataškano ubistvo iz 2018. ima novi obrt – novosadska policija krila dokaze

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

114 Shares
114 Shares
Share via
Copy link