Lifestyle Magazin

Vodič kroz prostituciju u Evropi i gde je tu Srbija

Prostitucija u Evropi različito je zakonski regulisana. I dok se u nekim zemljama Starog kontineta bavljenje najstarijim zanatom ne smatra krivičnim delom, prostitucija u Srbiji nije legalna, a onima koji se bave tim poslom ili podstiču druge, preti novčana ili kazna zatvorom od 5 do 10 godina.

Kada je reč o prostituciji u Evropi u suštini postoje četiri načina na koje evropski zakonodavci tretirajue prostituciju.

Prvi pristup, poznatiji i kao „nemački model“ jer je primenjivan u nemačkim zemljama još od srednjeg veka, tretira prostituciju kao bilo koju drugu profesiju. Građani mogu da legalno rade ovaj posao za druge, ali i da budu samozaposleni. Prostitucija je ovako regulisana u Nemačkoj, Austriji, Holandiji, Grčkoj, Turskoj, Švajcarskoj, Mađarskoj i Letoniji.

U nekim državama prostitucija nije nelegalna, ali nije ni regulisana, i javne kuće su zabranjene. U tu grupu zemalja spadaju: Belgija, Bugarska, Kipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Italija, Luksemburg, Poljska, Portugalija, Slovačka, Slovenija, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Detalji o prostituciji skrivenoj iza malih oglasa

prostitucija-u-srbiji-evropi

U Francuskoj, Islandu, Irskoj, Severnoj Irskoj, Norveškoj i Švedskoj je zabranjeno kupovati seksualne usluge, ali ih nije zabranjeno prodavati. Situacija je obrnuta u Andori, Albaniji, Belarusiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Lihtenštajnu, Litvaniji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rusiji, Ukrajini i našoj zemlji.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, onaj ko naredi ili podstiče drugog na prostituciju ili učestvuje u predaji nekog lica drugome radi vršenja prostitucije, ili ko putem medija propagira i reklamira prostituciju, kazniće se novčanom kaznom i kaznom zatvora od pet meseci do pet godina. Ako je delo izvršeno prema maloletniku, kazniće se novčanom kaznom plus zatvorom od jedne do 10 godina.

Kao što možete videti na priloženoj mapi i kazne za kršenje pravila vezanih za prostituciju u Evropi nisu svuda iste. U Ukrajini će vas za prostituisanje kazniti sa 8 evra, dok ćete u Makedoniji za isti prestup morati da platite čak 800 evra.

Novi Sad, grad greha: Vodič kroz elitnu prostituciju

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share via
Copy link