Međunarodni festival proze “Prosefest” održaće se deseti put po redu od utorka 12. do 15. aprila u Kulturnom centru Novog Sada. Svečano otvaranje i dodela Nagrade “Milovan Vidaković” zakazano je za 18 sati u Kulturom centru Novog Sada.

Festival će ugostiti književnike iz zemlje i inostranstva pod sloganom “Zauzmi pozu – čitaj prozu”. Najistaknutija imena ovogodišnjeg festivala su Giljermo Martinez iz Argentine koji je prvi dobitnik nagrade “Gabriel Garsija Markes” i Oja Bajdar iz Turske. Tu će biti i Lidija Dimkovska iz Makedonije, Robert Perišić iz Hrvatske, Mario Ligouri i Vladimir Kecmanović iz Srbije, kao i jedan od osnivača “Prosefesta” Sava Damjanov.

Pisci će posetiti srednje škole i tom prilikom će razgovarati sa đacima o književnosti i životu. Ove godine u razgovoru sa piscima učestvovaće đaci iz četiri novosadske gimnazije “Jovan Jovanovic Zmaj”, “Isidora Sekulić”, “Svetozar Marković” i “Laza Kostić”. Na festivalu će biti dodeljena i nagrada “Milovan Vidaković” za najboljeg prozaistu.

plakat 1“Prosefest”, međunarodni festival proznog stvaralaštva, osnovan je sa osnovnom namerom da se književnost vrati svojim korenima, tačnije živom i neposrednom kontaktu autora sa čitalačkom publikom. Zbog toga, tokom trajanja Festivala, eminentni domaći i strani pisci čitaju u javnim prostorima svoja dela (Kulturni centar Novog Sada), razgovaraju sa publikom, ali i odlaze u škole i vode dijalog sa đacima.

Povodom desetogodišnjice festivala, u klubu Tribina mladih večeras 11. aprila u 19.30 sati biće otvorena izložba.

Ovde saznajte sve o izložbi keramike.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here