Magazin

Helena, otac 4 deteta i penzionisani major, 5 godina od promene pola konačno je svoja

transrodna osoba
Foto: Helena Vuković/ Privatna arhiva

Helena je 42 godine bila muškarac koji je radio za vojsku Srbije, imao porodicu i decu.

Vojska Srbije je, nakon saznanja da je on transeksualac koji želi da postane žena, odlučila da ga penzioniše. Pored svih zakonskih razloga u rešenju je stajalo je da je imenovanom „ustanovljena psihijatrijska dijagnoza koja moze imati štetu po ugled vojske Srbije. Sada, pet godina od intervencije, Helena je srećna i smatra da je sloboda prevagnula.

-Pre tačno pet godina desio se formalni i fizički početak novog života, desila se operacija prilagođavanja pola svom rodu. Intervencija je bila dosta teška, trajala je pet i po sati. Operacija je bila kruna tranzicije koja je kod mene trajala dosta kratko. Počelo je u januaru 2015. a operacija je bila u maju 2016. u nekom rekordnom roku. Ja sam odmah rekla – meni se žuri, ja bih ostatak života što kvalitetnije da provedem. Kada se sve već srušilo kao kula od karata, visoka cena je plaćena, izgubila sam i brak i posao. Razvela sam se, penzionisana sam. Prevagnula je sloboda. Tranzicija je za mene bila oslobađajuća. Seća se svakog dela tranzicije – rastu ti grudi, boluckaju te, ulaziš u pubertet, ali u kontra smeru. Proređuju se dlake po telu, pa nestaju. Ja sam smarala sve drugarice oko sebe, jao vidi porasle su mi grudi, ponašala sam se kao tinejdžerka-priseća se Helena u razgovoru za Nova.rs.

Seća se i ulaska u operacionu salu, dana kada se sve promenilo.

-Ja sam u salu bukvalno uletela, kao na plažu. Ne razmišljaš šta će biti posle, da li će da boli, ni da li ćeš moći da ustaješ, pa nošenje katetera. Ma, ništa me nije interesovalo, to je sve privremeno. Prvo čega se sećam posle operacije je da sam tražila telefon, da opalim selfi. Napisala sam ispod fotografije ‘Dobar dan, svete’. Anestezija je nastavila da radi, ponovo sam zaspala i prvo sledeće moje buđenje, htela sam da vidim da li su oni stvarno nešto tu uradili. Bilo je brdo zavoja dole i neko crevo koje izlazi iz kesice. Gotovo je, završeno je- priča sa ushićenjem.

Ne može da zaboravi ni prvo tuširanje, prvi susret sa novom i, konačno, pravom sobom.

-Ja sam od tolikog uzbuđenja pala u nesvest. Samo sam uspela da zaustim, nije mi dobro- jako iskustvo.

Oporavak je trajao mesec dana, pomogli su joj prijatelji iz organizacije Egal.

„Počinješ da živiš neki svoj san, život je krenuo dalje. Našla sam stalno zaposlenje, našla sam novu devojku, zajedno smo prešle u Novi Sad da živimo. Četiri godine smo zajedno, sada mi je to verenica, čekamo zakon, pa da sklopimo to istopolno partnerstvo“, želi da zaokruži svoj novi život.

Onaj stari život, porodica i sve što je ostavila za sobom – bolna tema.

-Moraš da naučiš da živiš sa posledicama svojih odluka. Bolje ovako, nego da sam ja ostala polu-luda. To su neke stvari koje bole. Osećam se bolje i kvalitetnije, pa mogu i više sebe da dam njima u nekoj budućnosti-priča otac četvoro dece.

Njena priča bila je pokretačka i revolucionarna za sredinu kao što je Srbija.

-To je bio početak transrevolucije u Srbiji. Ne bi to odjeknulo tako da sam bila krojačica ili apotekarka, ipak sam ja bila oficir vojske i to viši čin. To je dobilo neku drugu konotaciju. Pomogli su mediji koji su približili javnosti celu priču, dali joj ljudski momenat. Kako je priča više stizala do javnosti, pozitivni komentari su uzeli primat nad nagativnim. To je postao realan i opipljiv slučaj, nije više bila samo neka imaginarna priča. Uspeli smo da izboksujemo izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama, sada izmene pola mogu da se upišu u matične knjige- kaže Helena.

Izvor: NovaS

Kako izgleda Aleksandrov razgovor za posao, a u ličnoj karti mu stoji žensko ime

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Bolje bi Vam bilo da imate dokaze za ovo da je bivši major postao žensko… U suprotnom otvara se sumnja da namerno blatite imidž Srpske vojske kao strani plaćenici… U Titovo vreme biste poopili Goli Otok, u Arkanovo verovastno batine, a u današnje vreme ne znam… Ako to stvarno radite na čast Vam i obraz, nećete proći nekažnjeno ako ne od ljudske ond aod Božije ruke ili karme ako ne verujete u Boga… Sramota, novinari su strašno misle… Ne zaboravite da je srpski vojnik neko kome se svi dive na hrabrosti, odvažnosti, ljudskosti, setimo se samo Solunaca, prema tome, nemojte da preterujete i da budete Jude, porodane duše , za šaku kovanica Zapadnih da se ovako rugate precima pre svega i imidžu srpskog vojniki ili se rugajte i berite gorke plodove svojih dela… Ako su nesvesna, sad više nisu jer evo imate informaciju…

OGLAS

108 Shares
108 Shares
Share via
Copy link