Beograd

Beograd kao svetska metropola, Prokop gotov do 2024. godine. Aprilililiiii

Prokop stanica, koja se planira kao nova glavna železnička stanica „Beograd centar“, po planu izradnje trebalo bi da bude kompletno završena tokom 2024. godine. Osim železničkog saobraćaja, u okviru ovog kompleksa planiraju se komercijalni objekti, garaže, ali i zelene površine.

Računajući vreme naših života popularnim kvartalima, radovi na ovom objektu biće konačno nastavljeni u trećem kvartalu ove godine.

prokop-BEOGRAD-CENTAR-N3-782x489
Foto: gradnja.rs

S obzirom da je idejno rešenje, čiji su autori PFB Design d.o.o. iz Beograda, zvanično završeno, a da je urbanistički projekat predat na razmatranje nadležnim institucijama, nastavak izgradnje pre svega je uslovljen završetkom radova iznad prvog i drugog staničnog koloseka.

Rešenjem se predviđa izgradnja oko 890 parking mesta na otvorenom, kao i u višespratnoj garaži.

Izgradnja u fazama

Završetak prve faze planiran je za kraj 2022. godine, što obuhvata završetak stanične zgrade i parking mesta na otvorenom, dok se komercijalni i ostali sadržaji planiraju za kasnije faze izgradnje, piše gradnja.rs.

Izrada investiciono-tehničke dokumentacije je u toku, a izvesno je da će u realizaciji projekta učestvovati više izvođača radova.

Ispitivanje nosivosti konstrukcije izvršio je Institut za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Beogradu. Procena koju su izneli upućuje da su neophodna dodatna ojačanja postojeće ploče radi dalje gradnje.

prokop-BEOGRAD-CENTAR-N2-782x489
Foto: gradnja.rs

Ipak, ovaj projekat još uvek nije dobio potrebnu građevinsku dozvolu, koja spada u pomenutu investiciono-tehničku dokumentaciju.

Domaći železnički saobraćaj se odavno ne može porediti sa zemljama čiji vozovi gotovo da idu brzinom aviona. Ovaj projekat jedan je od najprioritetnijih u infrastrukturnom smislu, a da li će obećanja i višedecenijska bajka Prokop dobiti konačan rasplet, ostaje da se vidi.

Vozovi koji će umesto goriva ići na ljudske i životinjske fekalije

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

554 Shares
554 Shares
Share via
Copy link