kako_izgleda_prkositi_gravi
Izvor: Penjacki klub Adrenalin
Vesti Novi Sad

Prkosite gravitaciji i ovog proleća probajte nešto novo

Kako izgleda prkositi gravitaciji na visini od nekoliko metara, na najvećoj veštačkoj steni koju ima naša država? Nalet adrenalina uz ispitivanje psihičkih i fizičkih granica jedinstveno je iskustvo kojem se mnogi vraćaju, a vi i imate priliku time da se bavite upravo u Novom Sadu.

Šta je sportsko penjanje?

Ovaj sport dobija sve više pristalica u poslednje vreme, a podrazumeva penjanje uz vertikane stene, prirodne ili veštačke uz odgovarajuću opremu. Kombinacija zabavne i takmičarske atmosfere uz zadovoljstvo koje čeka na vrhu, nakon završetka staze privlači mnoge ljubitelje ekstremnih sportova, ali i one kojima je ovaj sport rekreacija i zanimljiv način da se ispuni vreme. Savladati stenu i biti siguran na visinama zahvaljujući svom telu neponovljiv je osećaj, a u kombinaciji sa adrenalinom predstavlja pravu terapiju i za duh i za telo.

prirodne_stene_klub_adrenal
Izvor: Penjacki klub Adrenalin

Ova godina je izuzetno značajna za sportsko penjanje, jer se sada odlučuje da li će ovaj sport biti redovna disciplina na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. O značaju ovog sporta i njegovim mogućnostima u Srbiji za Luftiku priča Nenad Matić, koji se ovim sportom bavi 18 godina. Uz to, sportskim penjanjem, kako za naš portal objašnjava Nenad Matić, razvijate motoričke sposobnosti, a logika takođe igra veliku ulogu. Preduzimanjem svih potrebnih mera, korišćenjem ispravne opreme i poštovanjem pravila isključuje se gotovo svaka mogućnost povrede.

– Penjanje je jedan od sportova u kojem, osim fizičke spremnosti, veliku ulogu igra i logika. Jer staze koje treba da se savladaju nisu samo mehaničke, već i logičke, kao kad dobijete neki logički zadatak koji treba da rešite. Isto tako je i sa stazama koje se postave na steni. Potrebna je određena fizička priprema, gipkost i balans, a onda rešavate stazu ispred vas. Morate odlučiti kako ćete početi, koliko pokreta i kojom rukom ćete napraviti, na koju stranu i slično, a i ovde, kao i u svemu, iskustvo je najbolji učitelj – priča on. Što se opreme tiče, osnovni paket podrazumeva uže, pojas za osiguravanje, matični karabiner, zatim komplet od dva karabinera međusobno povezanih gurtnom, vrećice sa magnezijumom koji povećava trenje i smanjuje znojenje ruku. Posebne patike za penjanje nisu neophodne, ali umnogome olakšavaju, dok je šlem preporučljiv za penjanje u prirodi.

vestacka_stena_klub_adrenalinenal
Izvor: Penjacki klub Adrenalin

Nenad Matić je zastupnik penjačkog kluba Adrenalin iz Novog Sada, koji se odnedavno nalazi na Spensu. Taj klub postoji od 1998. godine, a nedavno je završen kompleks na Spensu, jedan od modernijih u regionu. Uprava Spensa prepoznala je kvalitet ovog kluba i rastuću popularnost ovog sporta pa je naš grad konačno dobio prostor koji je zaista za ponos, a omogućava istovremeno rekreaciju i pripremu za takmičenja, kao i organizaciju većih međunarodnih nadmetanja.

Isto tako, sportsko penjanje je sport u kojem je poverenje dosta značajno. Na steni je čovek sam, ali je ispod partner, koji ga osigurava. Dok se penjete uže bi trebalo da stoji između ruku, a koristite i snagu nogu, ne samo prstiju, jer ćete se tako brže umoriti. Početnicima najteže može pasti trenutak kada treba da pustite stenu, da verujete opremi i partneru da će ga bezbedno spustiti, a prevazilaženje sopstvenog straha od visine i pada doneće vam posebno zadovoljstvo. Jednom kad probate, sigurno je da ćete hteti ponovo.

Što se tiče takmičenja tiče, u sportskom penjenju postoje tri kategorije: brzinsko, težinsko penjanje i boldering.

– Penjanjem se jača se celo telo, u zavisnosti od nagiba stene i od načina penjanja. U bolderingu snaga je dominantna, dok u težinskom penjanju izdržljivost, gipkost i fleksibilnost imaju ključnu ulogu, te u tim disciplinama nema razlike između žena i muškaraca – priča Nenad.

Nastavak i galerija fotografija na sledećoj strani>

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

SABRA