Dogadjaji Festivali Vesti Novi Sad

Princeze, veštice i klovnovi u centru Novog Sada

Maskirana povorka u kojoj su učestvovala deca iz novosadsih vrtića i osnovnih škola, pod nazivom Maškarada, prošetala je centrom Novog Sada. Ukoliko ste primetili čarobnjake, princeze, veštice, kraljeve, klovnove i ostale likove iz bajki, nije vam se učinilo, jer su to samo nasmejana, maskirana deca iz našeg grada.

maskarada-ns
Aleksandar Milutinović

– Čovek je najmanje svoj kada govori u svoje ime. Dajte mu masku i reći će vam istinu – Oskar Vajld.

Danas su Novi Sad i tmuran dan obojili nasmejani najmlađi građani, devočice i dečaci maskirani u omiljene likove iz bajki. Više stotina maskiranih Novosađana iz različitih škola i udruženja uputilo se u neobičnu šetnju gradom. Povorka Maškarada, inače XXI po redu, označava početak prolećnog ciklusa pokladnih običaja. Maskirane obredne povorke ili karnevali su neizostavan deo pradicije mnogih evropskih, ali i svetskih gradova i brojnih zemalja.

maskarada-novi-sad
Aleksandar Milutinović

Ova maskirana povorka je prodefilovala novosadskim ulicama kao što je Dunavska, Zmaj Jovina, Kralja Aleksandra, Modena, Bulevar Mihajla Pupina, pa sve do Muzeja Vojvodine gde je u organizaciji Muzeja Vojvodine osmišljen zabavni program. Tamo su i nagrađene najuspešnije maske. Iz Dunavskog parka mogla se čuti muzika i dečja pesma, nastupila je trupa Kreativni pogon, a prisutne je animirano kantautor Bane Rosić.

maskarada-deca
Aleksandar Milutinović

-Prepoznavši značaj negovanja nematerijalne baštine Vojvodine, kao multikulturne i multikonfesionalne sredine, Muzej Vojvodine od 1995. godine neguje pokladne običaje organizovanjem maskirane povorke, koja prolazi gradskim ulicama, i na originalan način spaja tradiciju sa savremenom kreativnošću –  kažu iz Muzeja Vojvodine.

Najstarije maske su one koje su služile za rituale, običaje, u pozorištu ili karnevalima. One su veoma važne u etnologiji i antropologiji. Običaji sa maskama su veoma česti u prelaznom vremenu kao što je ovo između zime i proljeća. Nekada je imalo magijsku svrhu, a danas se maskiramo najčešće kako bi smo se zabavili u karnevalskim povorkama.

Više o najboljim novosadskim šminkerima

Marina Mandadžić

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

160 Shares
160 Shares
Share via
Copy link