Ljubimci

Pridržavajte se ovih pravila kada u kući imate psa

Ishrana

Prvi obroci novog šteneta u kući su vrlo važni. Saznajte šta je vaše štene jelo pre dolaska u novi dom i trudite se da ga time hranite još dan – dva. Ukoliko želite da pređete na premium hranu kao što je Alleva, činite to postepeno u periodu od jedne do dve nedelje. Mešajte novu i staru hranu, postepeno povećavajući količinu nove, kako se ne bi preopteretio mladi sistem za varenje. Kvalitetna suva hrana za štenad, osim što je zdravija za vašeg psa, za posledicu ima i količinski manju i uredniju stolicu. Kupujte samo originalna pakovanja, a ne hranu u rinfuzi. Samo originalna pakovanja garantuju kvalitet, deklarisani sadržaj, ispravan rok trajanja i očuvanost svih hranjivih sastojaka.

Kako izabrati pravu hranu?

U periodu od prestanka sisanja do navršenih 12 meseci starosti preporučujemo ishranu suvom hranom za štenad. Kompletan i izbalansiran obrok za dnevnu ishranu šteneta u fazi rasta i odvikavanja od sisanja. Sadrži sastojke neophodne za zdrav rast i razvoj kao i Inozitol – prirodni antioksidans koji vezivanjem slobodnih radikala usporava procese starenja organizma, snažno podstiče imunitet i poboljšava stanje kože i dlake. Dodavanje namirnica kao što su meso, jaja, sir ili kravlje mleko u ovom periodu mogu napraviti više štete nego koristi. Osigurajte svom ljubimcu vlastite posude za hranu i vodu kao i uvek dostupnu svežu vodu.

 

Higijena zuba

Zdravi zubi vrlo su važan faktor za celokupno zdravstveno stanje vašeg šteneta. Nabavite specijalnu četkicu i pastu za pse. Nemojte da upotrebljavate pastu koju vi koristite, jer njena pena kod šteneta može prouzrokovati napad panike kao i iritaciju želuca ukoliko je proguta.

pas-ljubimac-3

Kupanje

Mnogo je načina na koje možete održati štene u najboljoj formi. Možete nabaviti mnoštvo šampona, suvih šampona, vlažnih maramica kao i sprejeva, koji su korisni svaki na svoj način. Većina vlasnika pasa više voli blagi šampon za štence, ubrus i nešto strpljenja. Dovoljno je okupati psa 1 – 3 puta godišnje, jer prečesto kupanje isušuje kožu.

Trening

Poslušno, dobro istrenirano štene biće sretnije, smirenije i zabavnije od nestašnog šteneta. Najbolji uzrast za trening psa je između 12. i 18. nedelje starosti. Međutim, osnovni trening treba započeti čim štene uđe u novi dom, a jednom stečene dobre navike treba potsticati kroz ceo zivot. Učenje zasnovano na nagradama je najdelotvornije, ukoliko nagrada sledi neposredno nakon dobro izvršene naredbe ili radnje. Štene će nagradu povezati samo sa činom koji joj neposredno prethodi, a ako nagrada stigne prekasno, može delovati kontrproduktivno.

Kada je vreme hladno obucite svom štenetu kaputić. Uvek sa sobom nosite poslastice kao nagradu i budite spremni da ih date štenetu neposredno nakon što je pozitivno odreagovalo na naredbu. Počnite sa učenjem jednostavnih naredbi, kao što su: “Sedi”, Dođi”, ”Lezi“ i sl. Koristite igračke i žvakalice, pazeći pri tom da ste vi taj koji kontroliše igru. Naučite štene da bude društveno i uvek pod kontrolom. Ukoliko štene od malih nogu navikavate na druženje sa drugim ljudima i životinjama, možete izbeći buduće probleme u ponašanju.

PARTNERI SAJTA


11 Shares
Share via
Copy link