Magazin Srbija

Priča o vrtu iz bajke u srcu Vojvodine: Ravno selo – pravo kulturno blago (FOTO)

vetrenjaca-ravno-selo
Mapio.net/Goslika.web

U tipičnom ravničarskom ambijentu, na prostranim vojvođanskim ravnicama, u blizini Vrbasa nalazi se bajkovit vrt u čijem središtu ponosno stoji vetrenjača koja je nezaobilazna stanica mnogih znatiželjnih gostiju iz zemlje i inostranstva, ali i onih „domaćih“ koji očarani ovom lepotom iznova dolaze.

Vlasništvo je Vladimira Stepanova, uspešnog fudbalera sa inostranom karijerom, slikara sa mnogo samostalnih izložbi koji je seosku deponiju pretvorio u rajski vrt sa više od 600 egzotičnih biljaka, a tipičan motiv Holandije, gde je proveo mnoge godine, uklopio je u vojvođanski krajolik.

vetrenjaca-zima
Mapio.net/Goslika.web

Tu danas posetioce dočekuju žalosni dud, u znak sećanja na nestale vojvođanske dudove kao i bunar kao simbol nekadašnjih bunara na kojima su vojvođanski paori završavali radni dan.

Ako poželite da vidite libanski ili himalajski kedar, japanski bor iz Sapora, meksički svileni ili opet himalajski bor, patuljaste vrste četinara, papas travu, vrbu ruzmarin, onda vetrenjača u Ravnom selu mora biti na vašoj listi.

Unutrašnjost je pretvorena u atelje, a iznad se prostire izložbeni prosotor koji oslikava tradicionalni život ovog podneblja, ispunjen sa nekoliko stotina eksponata (stari nameštaj, ćilimi, razno posuđe, staro oruđe i dr.).

Vetrenjača u Ravnom Selu.
Obrada: VRBAS – moj grad.
https://www.facebook.com/gradvrbas

Posted by VRBAS – moj grad on Saturday, June 21, 2014

Tu se mogu videti ćilimi, stari nameštaj, razno posuđe iz pretprošlog veka kao i veliki broj već pomalo zaboravljenih oruđa koja su se nekada koristila u vojvođanskim domaćinstvima. U dvorištu se, pored starog đerma, nalazi i malo jezero sa kaskadom, vodoskocima i drvenim mostićem.

Kulturno-istorijsku vrednost ove zbirke pohvalili su i predstavnici Narodnog muzeja iz Beograda.

Ovde su snimljene četiri emisije “Fora i fazona”, “Cvrletove radionice” i mnoge druge, a kroz park i vetrenjaču je godišnje prođe preko 3.000 turista i domaćih gostiju.

Izvor: Vojvodina info

Bajkovito selo u Transilvaniji izgleda kao uspomena prošlih vremena, a nastalo je pre samo 5 godina

Avatar

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

73 Shares
Share via
Copy link