Magazin

Priča o Tesli kroz 10 najznačajnijih stvari o njemu

Beograd

Tesla je Beograd posetio 1892. godine. Primio ga je u audijenciju kralj Aleksandar Obrenović. Odlikovan je tada Ordenom Svetog Save.

„Ja sam, kao što vidite i čujete ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svetu“, rekao je tada držeći govor u današnjoj zgradi rektorata.

Nikola je 1894. izabran za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije, a 1937. postao je njen redovni član. Pre toga, 1892. dobio počasnu titulu doktora Univerziteta Kolumbija.

Nobelova nagrada

Zar je moguće da Nikola Tesla nije dobio Nobelovu nagradu? Istina je. I postoje razne teorije zbog čega ovo priznanje nije završilo u njegovim rukama.

Po jednoj je on tu nagradu odbio. Međutim, nedavno se saznalo šta se zapravo dogodilo sa Teslom i pomenutom nagradom.

Naime, on je tek 1937. bio predložen za Nobelovu nagradu, ali je dobio samo jedan glas od mogućih 38.

Pojedini biografi smatraju da je bolje što je nije dobio jer je ovo priznanje umelo da ulenji brojne naučnike. Jedan od njih je bio Albert Ajnštajn koji nakon Nobela nije došao ni do jednog novog značajnijeg otkrića.

Važno je reći da je niz otkrića izumeo upravo naučnik iz Smiljana, a da su za njih drugi nagrađeni Nobelovom nagradom.

Bilo je i prijateljstava među naučnicima, Nikola je bio izuzetno blizak prijatelj sa Mihajlom Pupinom.

nikola tesla

Usamljenost i poslednje godine

Za Tesline pozne godine se vezuje usamljenički život. Da li se radoznao Teslin duh ikada sreo sa dosadom?

U biografijama piše da je poslednje godine života proveo je hraneći golubove (koje je obožavao). Živeo je od godišnjeg honorara iz svoje domovine.

Doživeo je nesreću 1937. kada ga je u Njujorku udario taksi. U nesreći su mu slomljena tri rebra, a šest meseci je trajao njegov oporavak.

Dve godine kasnije na predlog svojih kolega vratio se u kompaniju Vestinghaus, njegova nedeljna plata bila je 125 dolara.

Žene

Nikola Tesla nije pokazivao posebno interesovanje za žene. Neke priče kažu da je živeo u celiblatu jer je verovao da seksualni odnosi remete stvaralaštvo.

O ženama je i Tesla rekao svoje. Na pitanje zbog čega se nikada nije ženio, rekao je:

„Uvek sam mislio da žena poseduje one delikatne kvalitete uma i duše koji su je u tom pogledu učinili superiornom u odnosu na muškarca. Stavljao sam je na uzvišeni pijedestal, figurativno govoreći, i po nekim nesumnjivo važnim svojstvima smatrao znatno višom od muškarca. Obožavao sam stopala stvorenja koje sam uzdigao na tu visinu i, kao svaki pravi obožavalac, osećao sam se nedostojnim predmeta tog obožavanja“.

Smrt u Njujorku

Nikola Tesla je preminuo u 1943. godine u 87. godini života,u hotelskom apartmanu 3327 na 33. spratu Njujorker hotela. Zvanično je zabeleženo da je umro od srčane tromboze, 7. januara 1943. godine u 22 časa i 30 minuta.

Umro je siromašan i u dugovima.

„Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli. Ono što je stvorio veliko je i, kako vreme prolazi, postaje još veće“, rekao je gradonačelnik Njujorka Fjorel Henri Lagvardija.

Sahrana je obavljena 12. januara u Crkvi svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu u Njujorku. Posle službe obavljena je kremacija. Sahrani je prisustvovalo oko 2000 ljudi, a tom događaju su pisale sve njujorške novine.

Na shrani je svirao Teslin prijatelj violinista Zlatko Baloković, po Teslinoj želji, izveo je prvo Šubertovu kompoziciju „Ave Marija“, a onda i pesmu „Tamo daleko“.

Vrhovni sud SAD je 1943. priznala Nikoli Tesli pravo na patent radija. Svu imovinu čuvenog naučnika zaplenile su američke tajne službe kao strogo poverljiva dokumenta.

Ceo svet zna ko je nikola Tesla i ceo svet ga slavi.

Kako da održite formu tela i duha kao naš veliki naučnik

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

719 Shares
719 Shares
Share via
Copy link