Magazin

Priča o Tesli kroz 10 najznačajnijih stvari o njemu

Na današnji dan 10. jula 1856. u selu Smiljanu, tadašnjoj Austrougarskoj, rodio se Nikola Tesla, čovek za kojeg se sa pravom može reći da je najveći inovator svih vremena, najveći genije među svim genijima, prvi među najboljima, drugačiji i jedinstven.

U Teslinoj biografiji ima dosta oprečnih podataka, njegova otkrića stoje kao najsigurniji deo njegovog stvaralašta i života. Kod njih ne stoji nikakav znak pitanja.

I kao što je za život svakog od nas važan svaki njegov deo, tako je i u Teslinom životu bilo momenata koji su mogli da najave da će mladić iz Smiljana napraviit nešto veliko (naravno, takva razmatranja su moguća iz ovog ugla”. U drugoj polovini 19. veka to je mogao da nasluti samo neki oštroumni čovek iz Teslinog okruženja, a bilo je takvih.

O Teslinom životu, jer je Nikola veliki, pričaju se svakakve priče. Legende nisu mogle da zaobiđaju, ali se čini da i u takvim mitovima ima mnogo istine, a ona celokupna istina o ovom naučniku sigurno je grandioznija, veća nego što većina nas može da zamisli.

Priča o Tesli kroz 10 najznačajnijih stvari o njemu izgleda ovako:

Detinjstvo uz oca svešenika i vrednu i spretnu majku Georginu

Počelo je sve u Smiljanu…

U tom mestu se rodio, a kada je u pitanju njegovo poreklo, postoje oprečna mišljenja. Neki navode da Teslini vode poreklo od Komnenovića iz Banjana u Staroj Hercegovini, a neki da vode potiču od plemena Rudinjani, iz sela Pilatovca, u današnjoj nikšićkoj opštini.

Teslina mama Georgina bila je centralna figura njegovog detinjstva, žena sa brojnim talentima, i kako se danas ocenjuje neko od koga je Nikola nasledio talenat i želju za istraživanjem. Tata Milutin je bio pravoslavni sveštenik.

Nikola koji je ime dobio po dedi, imao je brata Daneta, starije seste Angelinu i mlađu sestru Maricu.

Život porodice Tesle obeležen je jednom tragedijom. Dane je u petoj godini pao sa konja i poginuo. Veruje se da je zbog gubitka starijeg sina Milutin dugo odbijao da se mlađi NIkola školuje daleko od kuće.

Bolest odredila njegovo obrazovanje

Posle Danetove smrti porodica se preselila u Gaspić gde je Nikola Tesla završio osnovno obrazovanje, a kasnije i Visoku realnu gimnaziju u Karlovcu. Očekivalo se da će poći očevim stopama i da će postati sveštenik što je Tesli bilo neprihvatljivo.

Nakon zavšetka Gimnazije vratio se u Gospić i razboleo se od kolere.

“U jednom od samrtnih trenutaka za koje su mislili da su mi poslednji, otac je uleteo u moju sobu. Još pamtim njegovo bledo lice dok je pokušavao da me razveseli, nesigurnim glasom. Rekoh mu: “-Možda bih mogao da se oporavim ako mi dopustiš da studiram tehniku”. “Ići ćeš u najbolju tehničku školu na svetu” odgovorio je svečano, a znao sam da tako i misli”, napisao je kasnije Nikola kojeg su oduvek zanimale samo prirodne nauke.

Oporavio se i 1875. godine upisao Višu tehničku školu u Gracu. Bio je izuzetno posvećen učenju, ali njegov otac, i pored jasne želje da njegov sin dobije fakultetsku diplomu, nije pokazivao previše interesovanja za sinovljevo obrazovanje.

Mladom Tesli je očeva ravnodušnost umalo ubila želju za učenjem.

Pre diplomiranja se zaposlio. Njegov prvi posao je bila pozicija pomoćnog injženera u Mariboru.

Posao je dobio iste godine kada je preminuo njegov otac, 1879. Ipak, nije želeo da odustane od namere da ispuni očevu želju, pa se 1880. uputio u Prag da završi fakultet. Shvatio je da studiranjem previše opterećuje svoje bližnje, pa je u jednom momentu rešio da to prekine.

tesla-nikola
wikimedia.org

Saradnja sa Edisonom

Tesla je 1881. dobio posao u telegrafskoj kompaniji pod nazivom “Američka Telefonska Kompanija” u Budimpešti, a već naredne zaposlio se u komapaniji Tomasa Edisona, u Parizu.

Susret sa Edisonom biće presudan za njega, jer će ga ovaj naučnik odvesti u Ameriku, tačnije u Njujork i dati mu posao i svojoj komapniji “Edisonove mašine”.

Bila je to plodnosna saradnja, ali samo za jednu stranu, za Edisona, koji je odbijao da plati Nikoli Tesli ono što mu je pripadalo.

Za brojne patente koje je naučnik izumeo, trebalo je da dobije 50 hiljada dolara, tadašnjih milion dolara. Edison je rekao da je dogovor o novcu bila samo šala, Tesla se okrenuo i otišao.

Kasnije su njih dvojica postali velika konkurencija jednom drugom.

Pronalasci

Između Teslinog života i naučnih otkrića treba staviti znak jednakosti. Tesla je život posvetio nauci, a svojim pronalascima promenio tok razvoja civilizacije.

Gotovo pesnički danas neko kaže da je Nikola upalio svetlo i osvetlio planetu. Gotovo pesnički, a potpuno istinito.

Nikola Tesla je izumeo polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator, način za generisanje visokofrekventne struje, svojim izumima je olakšao prenos i modulaciju radio-signala, značajno unapredio polje rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Imao je ključnu ulogu u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Smatra se da je još veliki broj njegovih izuma “neotkriveno”, nepoznato široj javnosti.

Priča o njegovim izumima sačekaće vas i kod dela o Nobelovoj nagradi.

Smrt majke

Tesla je često boravio u Evropi, držeći predavanja u Londonu, u Parizu. Tokom jedne posete Francuskoj sačekala ga je vest da je njegova majka teško bolesna.

Odjurio je do nje.

“Stigao si, Nidžo, ponose moj”, bilo je poslednje što mu je rekla.

nikola tesla roditelji
Grobnica u kojoj počivaju Teslini roditelji, na pravoslavnom groblju u Gospiću

Tri nedelje nakon njene smrti Nikola je boravio u Gospiću i selu Tomingaj kod Gračca, rodnom mestu svoje majke i manastiru Gomirje u kojem je arhimandrit bio njegov ujak Nikolaj.

Da li ste znali da je Tesla bio prvi počasni Novosađanin?

Nastavak na sledećoj strani!

1.4K Shares
1.4K Shares
Share via
Copy link