Novi Sad

Veterničanin (39) hteo autom namerno da zgazi čoveka, dobio 22 meseca zatvora

novi-sad-sud-policija
Foto: RTV

Veterničanin Dragan Pupović (39), koji je u novembru 2019. godine, u alkoholisanom stanju namerno pokušao da pregazi kolima Nebojšu J. (45) iz Futoga, na parkingu kod Master centra u Novom Sadu, osuđen je juče (31. maj) na zatvorsku kaznu u trajanju godinu i deset meseci.

On je prvobitno bio okrivljen za pokušaj ubistva, ali je presudom ovo delo prekvalifikovano u nanošenje teških telesnih povreda.

U slučaju pravosnažnosti presude ostaje mu da odleži još pola godine

Za ovo krivično delo je zaprećena zatvorska kazna od jedne do osam godina. Njemu se pripisivalo i da je posle žustre svađe s dvojicom mladića, kod kioska sa brzom hranom u blizini sajma, počinio i krivično delo ugrožavanja sigurnosti, ali tu optužbu sud nije prihvatio.

Predlog tužilaštva je bio i da mu se oduzme njegov reno senik, kao sredstvo izvršenja dela, ali i to je odbijeno i naloženo je policiji da mu vrati automobil. Optuženi je oslobođen plaćanja troškova sudskog postupka, zbog njegove skromne materijalne situacije.

Od izrečene kazne odbiće se vreme provedeno u pritvoru i ono pod merom napuštanja mesta stanovanja, tako da bi u slučaju da ova presuda postane pravnosnažna, posle odluke Apelacionog suda, okrivljenom ostalo da odsluži još oko pola godine kazne. Za očekivati je da će se tužilaštvo žaliti na ovu odluku, piše Dnevnik.

„Okrivljeni nije imao nameru da ubije“

Predsednik veća Višeg suda u Novom Sadu sudija Srđan Savić, obrazlažući presudu, kazao je juče da nije dokazano da je okrivljeni imao nameru da ubije.

U olakšavajuće okolnosti okrivljenom uvažene su činjenice da on nije osuđivan do sada i da je u momentu kada se događaj desio bio smanjeno sposoban da shvati značaj dela i da upravlja svojim postupcima, ali ne do bitnog stepena.

Takođe, delo ugrožavanja sigurnosti nije dokazano, ocenio je sudija Savić, jer je drugi oštećeni učestvovao u raspravi aktivno i vratio se na lice mesta, a nije ustuknuo usled straha, odnosno, udaljio se.

Po navodima optužnice, okrivljeni se teretio da je 4. novembra 2019., sat posle ponoći, u Novom Sadu, u Ulici braće Popović naspram broja 8, posle rasprave, pokušao da liši života svojim kolima oštećenog Nebojšu J.

Pripisuje mu se da mu je sposobnost da upravlja svojim postupcima bila smanjena, ali ne bitno, zbog dejstva alkohola od 2,47 promila u krvi, kada je ugrozio sigurnost oštećenog pretnjom da će ga napasti.

Nakon verbalne rasprave dva puta hteo da zgazi oštećenog

Pupoviću se stavljalo na teret da je pokušao da liši života oštećenog tako što je nakon verbalne rasprave s njim, dok je ovaj bio u društvu još jedne osobe, kad se nalazio iza ugostiteljskog objekta, startovao svoj reno senik, ubacio ga u brzinu i dao gas.

Prednji deo vozila prvo je usmerio u pravcu oštećenog, koji je tom prilikom uspeo da izbegne nalet u dva navrata. Nakon toga je okrenuo svoje vozilo prednjim delom ukoso ka kolovozu, a oštećeni su krenuli odatle prema obližnjoj benzinskoj pumpi.

Posle toga, oštećeni se vratio pešačkom stazom i krenuo prema kolima, a tada je Pupović ponovo startovao automobil, dodao gas, upravljajući unazad, i usmerio ga ka oštećenom i zadnjim delom vozila, na polovini zelene površine, naleteo na njega.

Od tog udara, oštećeni je odbačen na betonsku podlogu, pri čemu je zadobio teške telesne povrede, opasne po život, u vidu povrede glave, kostiju lica i grudnog koša, navedeno je u optužnom aktu.

Izvor: Dnevnik

Crkveno uputstvo za pravedno batinanje: Ako nekog treba da izudaramo, zna se mera (VIDEO)

OGLAS

37 Shares
Share via
Copy link