Svet Vesti

Preminuo Iranac koji je 18 godina živeo na pariskom aerodromu: Vratio se na terminal i umro

iranac terminal
Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Profimedia

Legendarni američki režiser Stiven Spilberg fenomenalni film Terminal snimio je po životu Iranca Mehrana Karimija Naserija. On je kao politička izbeglica iz Irana živeo duže od 18 godina na aerodromu „Šarl de Gol“ u Parizu, a sada je na tom aerodromu i preminuo, javljaju francuski mediji.

Njegova priča inspirisala je reditelja Stivena Spilberga za film Terminal. Bio je poznat pod imenom Ser Alfred.

Karimi Naseri, za koga se veruje da je rođen 1945. godine u iranskoj provinciji Huzestan, živeo je na aerodromskom terminalu 1 od 1988. do 2006. godine, prvo u pravnom limbu jer mu je nedostajalo boravište, a kasnije po sopstvenom izboru, navodi se u izveštajima francuskih medija, a prenosi Direktno.

Poslednjih nedelja ponovo je živeo na aerodromu, rekao je zvaničnik „Šarl de Gola“, prenosi Gardijan.

Naseri se 1988. nastanio na francuskom aerodromu nakon što je leteo iz Irana za London, Berlin i Amsterdam u potrazi za majkom.

Nije mu bilo dozvoljeno da uđe ni u jednu od tih zemalja, jer nije imao odgovarajuću papirologiju. Bez mogućnosti da uđe u Francusku, smestio se u uglu aerodroma.

Francuski sud je 1992. doneo odluku da ne može biti izručen pošto je ušao u zemlju legalno. Ali, presuda mu nije dozvolila ni da uđe u zemlju, zbog čega je ostao zaglavljen na aerodromu.

Na kraju je 1999. godine dobio status izbeglice s pravom da ostane u Francuskoj.

Izvor: Direktno, Nova

Nestvarna istinita priča o čoveku koji je punih 18 godina živeo na aerodromu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

44 Shares
Share via
Copy link