Dogadjaji Pozorište

Premijere i vrhunska dela – šta nas čeka u pozorištima od 14. do 20. marta

Sedmica pred nama je sedmica izuzetnih pozorišnih premijera. Pročitajte koje predstave ne treba propustiti ove nedelje u novosadskim pozorištima.

Ponedeljak

Gipmel luda

Večeras u pozorištu Promena možete prisustvovati predstavi Gimpel luda, a koja je nastala u sklopu predispitnih obaveza studenata četvrte godine glume i režije u klasi profesora Nikite Milivojevića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Podržite buduće glumce u izvođenju dela Isaka Baševisa Singera, a predstava počinje u 20 časova.

Neoplanta

Predstava Neoplanta igra se pozorištu Újvidéki Színház večeras od 19 časova. Reditelj je Andraš Urban, a u ovom delu predstavljen je Novi Sad, grad kao i svi ostali – „grad građana i malograđana“, „grad onih koji odavde odlaze“, „grad u kojem neki sanjaju na javi“… Glavne uloge tumače Gabriela Crnković, Emina Elor, Agota Ferenc, Silvia Križan.

Utorak

Enciklopedija izgubljenog vremena

Autor teksta Enciklopedija izgubljenog vremena, Slobodan Šnajder je za ovo delo dobio najveću hrvatsku nagradu u oblasti drame – nagradu Marin Držić. Rediteljka predstave je Snježana Banović, a ovu predstavu o problemima u društvima bivših jugoslovenskih država predstavljenih kroz priču o jednoj porodici možete pogledati na Velikoj sceni Pozorišta mladih u utorak od 20 časova. Igraju Zoran Andrejin, Saša Stojković, Vera Hrđan Ostojić i drugi.

Sreda

Labudovo jezero

Na sceni Jovan Đorđević Srpskog narodnog pozorišta u sredu od 19 časova očekuje vas dragulj svih baleta – Labudovo jezero Petra Iljiča Čajkovskog. Koreograf i reditelj je Vladimir Logunov, koji je sačuvao delove originalne koreografije, a sve predstavio na savremeni način. Odeta je Ana Đurić, a princa Zigfrida igra Andrej Kolčeriju.

Četvrtak

Na Drini ćuprija – premijera

Scena Pera Dobrinović Srpskog narodnog pozorišta u četvrtak od 19 časova i 30 minuta mesto je premijere najpoznatijeg dela srpske književnosti. Režiju i tekst dela Ive Andrića nagrađenog Nobelovom nagradom uradio je Kokan Mladenović, dok je dramaturg Svetislav Jovanov. Neki od glumaca koji igraju u ovoj predstavi su Jelena Antonijević, Strahinja Bojović, Danica Grubački, Gordana Đurđević Dimić, Grigorije Jakišić… Dani premijere su 17, 18. i 19. mart.

na_drini_cuprija_proba
Izvor: snp.org.rs, Srđan Đurić

Petak

Simon Grabovac – Šandor Šuranji: Čudna petlja

Još jedna zanimljiva premijera vas očekuje u petak u pozorištu Újvidéki Színház od 19 časova. Reditelj je Deneš Debrei, a predstava je urađena u koprodukciji pozorišta Kosztolányi Dezső, pozorišnog udruženja Letnji bioskop i Kulturnog centra Novi Sad.

 

Subota

Toska

Pučinijeva opera Toska je na repertoaru u petak od 19 časova na sceni Jovan Đorđević Srpskog narodnog pozorišta. Aleksandar Kojić je dirigent, a režiju je uradio Mladen Sabljić. Floriju Tosku, slavnu pevačicu tumači Svitlana Dekar, a pored nje zapažene uloge imaju i Aleksandar Saša Petrović, Nebojša Babić, Željko R. Andrić i drugi.

Nedelja

Jovica Kukuruzov

Motive poezije Šandora Petefija pred novosadsku publiku iznosi četvrta godina glume na mađarskom jeziku u klasi Đerđa Hernjaka. U pitanju je priča o sirotom mladiću koji na putu odrastanja nailazi na različite prepreke i iskušenja. Predstavu možete pogledati u pozorištu Újvidéki Színház u nedelju od 20 časova.

Morsko-brodska zavrzalama

Predstava za decu stariju od tri godine Morsko-brodska zavrzlama igra se u nedelju od 11 časova u Pozorištu mladih. Rađena je u koprodukciji Saveza dramskih umetnika Vojvodine i Pozorišta mladih, a po motivima teksta Uplakana Katarina Zorana Ćosića. Ovu poučnu predstavu punu smeha režirao je Nebojša Savić.

Više o događajima u Novom Sadu pročitajte ovde

 

Avatar

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link