na-drini-cuprija
Snp.org.rs
Dogadjaji Pozorište

Premijera predstave „Na Drini ćuprija“

Premijera dramske predstave „Na Drini ćuprija“ Ive Andrića u režiji Kokana Mladenovića održaće se u četvrtak 17. marta u 19.30 sati na Sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozoršta. Ostala izvođenja predstave „Na Drni ćuprija“ u martu mesecu zakazane su za 18, 19, 28. i 29.

Predstava je rezultat dugog istraživanja veličanstvenog Andrićevog dela, koje se najzad našlo u teatarskom životu Srbije. Dramaturg je Svetislav Jovanov, koreograf Andreja Kulešević, kompozitor Irena Popović, kostimograf Tatjana Radišić, a scenograf Marija Kalabić.

na-drini-cuprija-1
Snp.org.rs

Glumci svedoče da im je tokom rada na predstavi jedan od najvažnijih principa bilo da ne iznevere remek-delo srpske književnosti. Reditelj predstave Kokan Mladenović otkriva da je za njega Andrićev roman povod za još jednu priču o našem vremenu. Priču o zlu koje se dešava na jednom istom mestu, više od 400 godina, zlu kojem nema kraja.

na-drini-cuprija-2
Snp.org.rs

– Ova predstava nije tu da inscenira jedan sjajan roman. Ona je tu da nastavi Andrićevu misao i strepnju od novog zla. Ako neko misli da smo probleme Bosne rešili nacionalistima iz devedesetih koji su na vlasti u Srbiji, nacionalistima u Bosni i Republici Srpskoj, onda se jako vara. Duško Kovačević u jednoj svojoj pesmi kaže: „Sad je mir u selu, dok deca ne porastu”. Tako je sad u Bosni. Bojim se da nam sledi još jedan ciklus zla, jer nismo ništa uradili da nam se ne dogodi. Za razliku od Andrićevog romana koji se završava okupacijom 1914, naša predstava se završava 1995. – predočava Mladenović.

U predstavi glume Jelena Antonijević, Strahinja Bojović, Danica Grubački, Gordana Đurđević Dimić, Grigorije Jakišić, Dušan Jakišić, Milan Kovačević, Jugoslav Krajnov, Tijana Maksimović, Marija Medenica, Sanja Mikitišin, Višnja Obradović, Igor Pavlović, Aleksandra Pleskonjić, Nina Rukavina, Marko Savić, Olivera Stamenković, Miroslav Fabri, Milovan Filipović i Radoje Čupić, dok su se u ulogama dece našli Mihajlo Bugarski, Nikola Velimirović i Sergej Stojanović. Muzičari su Arpad Bakoš i Balša Pešikan.

Ovonedeljni pozorišni reprtoar potražite ovde.

Dnevnik.rs

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share