dok-te-ja-hranim-i-oblacim
Pozorište mladih

– Ako ste nekada bili dete, ako ste roditelj ili imate nameru da to postanete, ako ste ikada išli u vrtić ili školu, ako radite u vrtiću ili školi, ako ste nekada bili trudni, ako vam stalno drugi govore kako da vaspitavate svoje dete, ako stalno neko pokušava da vas vaspitava, ako imate rodbinu koja vam ide na živce, ako ste ikada pisali školski sastav na temu “Kako sam proveo raspust”, ako živite u Srbiji, ako vam je pasoš uvek nadohvat ruke – dođite na predstavu “Dok te ja hranim i oblačim” Pozorišta mladih – poručuje rediteljka Olja Đorđević. Premijera je zakazana za 25. maj u 20 sati na Velikoj sceni Pozorišta mladih.

dok-te-ja-hranim-i-oblacim-1
Pozorište mladih

Predstava “Dok te ja hranim i oblačim…” je svojevrsni prikaz geneze onih koji su imali tu sreću ili nesreću da se rode, odrastaju, školuju, venčaju i dobiju decu u Srbiji. Kao što srpska istorija robuje autoarhetipima, tako je i porodični život stanovnika naše zemlje uglavnom arhetipskog karaktera.

dok-te-ja-hranim-i-oblacim-2
Pozorište mladih

– Procesi koji se dešavaju od kada novo i ničim zaprljano biće dospe u dokumentaciju matične opštine i dobije svoj JMBG, pa dok to isto, sada već zaprljano, istrošeno i odraslo biće, i samo ne postane roditelj koje prijavljuje svoje dete u opštini, uglavnom liče jedni na druge kao jaje jajetu. Možda je upravo tu ključ našeg sunovrata, a možda se upravo tu i nalazi rešenje kako da se ova matrica promeni. Čak i arhetipi metastaziraju vremenom, tako da ono što je bilo komično vremenom postaje tragično, sa tendencijom katastrofalnog. Mi, kao ekipa ove predstave, nismo na umu imali (samo) moralnu pouku. Najpre, međusobno smo radili vivisekcije naintimnijih detalja i naših odrastanja, i naših roditeljevanja. Zaključak do koga smo došli, uz mnogo zajedničkog smeha i mnogo zajedničkih suza je sledeći – ne postoji recept za ispravno roditeljstvo. I još jedan podzaključak – nažalost, postoje šabloni, oni isti, arhetipski kojima smo svi, na ovaj ili onaj način izloženi. Mi vam ih stavljamo na tacnu, a vi vidite dalje šta ćete sa njima – kaže dramaturg Danica Nikolić Nikolić.

Uloge u najnovijem komadu ove teatarske kuće dodeljene su Slavici Vučetić, Nedi Danilović, Jelici Gligorin, Kristini Savkov, Slobodanu Ninkoviću, Ivanu Đuriću, Saši Latinoviću, Danilu Milovanoviću i Saši Stojkoviću. Decu igraju Dorijan Rastko Gladić, Aleksa Batinić, Mihajlo Danilović, Stefan Zorić i Mia Živanov.

Posetite književno veče u CK13.

 

Lajkujte stranicu Luftika i prvi pročitajte nove tekstove ↴

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here