Dogadjaji Pozorište

Premijera “Koštane” 23. septembra: Zavirite na prvu probu

Prva proba predstave “Koštana”, koju će režirati Kokan Mladenović, sa Božom Vrećom u naslovnoj ulozi, održana je u ponedeljak 20. juna u Srpskom narodnom pozorištu. Premijera je zakazana za 5. avgust u Tivtu, a novosadska premijera je 23. septembra u Srpskom narodnom pozorištu. U ovaj poduhvat upustili su se Srpsko narodno pozorište, u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Novi Sad i Centrom za kulturu Tivat.

kostana

Prema rečima Aleksandra Gajina, direktora Drame SNP-a, ovaj veliki projekat koji je pred nama predstavlja važnu okosnicu kako za repertoar Pozorišta, tako i  za samu saradnju ustanova koje su uključene. Na veliko zadovoljstvo svih učesnika u predstavi, ova saradnja je i od reginalnog značaja budući da su uključeni ne samo glumci Drame SNP (Radoje Čupić, Milan Kovačević, Aleksandra Pleskonjić, Gordana Đurđević Dimić), nego i drage kolege i izvrsni umetnici iz Beograda (Nebojša Dugalić kao Mitka), Bosne i Hercegovine (Emir Hadžihafizbegović kao Hadži Toma)  i Crne Gore (Emir Ćatović kao Stojan), kao i glumica Novosadskog pozorišta/ Ujvideki szinhaz Emina Elor (Stana, kći Hadži Tomina).

kostana 1

Reditelj Kokan Mladenović istakao je da je veliko zadovoljstvo ponovo raditi u Srpskom narodnom pozorištu i da se, posle velikog uspeha predstave “Na Drini ćuprija”, nastavlja repertoarski niz preispitivanja nacionalne baštine.

Božo Vrećo, poznati bosanskohercegovački pevač sevdalinki, kojem je s velikim razlogom poverena uloga Koštane, prava je osoba za ovo tumačenje i lika a i dela kroz sam lik. Božo, odnosno Koštana, kao pojedinac, upravo načinom na koji živi i odnosi se i prema sebi i prema okolini, otvara mogućnost sagledavanja borbe tog pojedinca iz ugla samog borca, iz onog ugla u koji iz straha ne želimo da zavirimo. Iz straha od čega? Upravo ova predstava, sa svojom celokupnom autorskom i glumačkom ekipom, postavlja (ne samo) to pitanje. Odgovori koji će nam se javiti, upravo su refleksija našeg odnosa najpre prema sebi, iskrenosti, slobode i tolerancije koje u sebi nosimo.

Pogledajte bioskopski repertoar

 

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link