Hamlet-kruna
Foto: Srđan Đurić
Pozorište

Premijera Hamleta u SNP-u

U Srpskom narodnom pozorištu u petak, 29. januara biće održana premijera dramske predstave Hamlet Vilijama Šekspira u režiji Nikole Zavišića.

Posle 55 godina Hamlet će ponovo zaigrati na daskama SNP-a.

Šekspirov Hamlet jedno je od najznačajnijih dela dramske literature koje je nastalo u jednom posebnom okruženju i vremenu, neobičnom spletu raznih okolnosti toga vremena, i po rečima dramatrurga Svetislava Jovanova proizvod Šekspirovog autorskog genija, ali i jednog izuzetnog vremena, tzv. „elizabetanskog doba“, u kome su se, srećnim sticajem okolnosti, ukrstile tri komponente: nastanak profesionalnih glumačkih trupa koje počinju delatnost u prvim profesionalnim pozorištima Londona, pojava nove, duhovno radoznale urbane publike, kao i promocija nove, talentovane generacije dramskih pisaca, čiji je predvodnik ubrzo postao sam Vilijem Šekspir.

Dramaturzi na predstavi su Svetislav Jovanov i Vladislava Vojnović, kostimograf Marina Sremac, scenograf Željko Piškorić.
U naslovnoj ulozi nastupiće Jovana Mišković, a pored nje tu su i Igor Pavlović kao Klaudije, Gordana Jošić Gajin kao Gertruda, Nebojša Savić u ulozi Laerta, Ofeliju igra Marija Medenica, lik Polonija tumači Zoran Bogdanov, Horacije je mladi Grigorije Jakišić, Rozenkranc je Milorad Kapor, Gildestern Dimitrije Aranđelović, Miroslav Fabri kao Klovn, Aleksandar Gajin je duh Hamletovog oca, a lik Fortinbrasa igra mlada glumica Nina Rukavina.

Premijera se izvodi na sceni „Pera Dobrinović“ s početkom u 19.30.

Prva repriza je u subotu, 30. januara a potom će publika moći da vidi Hamleta u sredu, 3. i subotu, 27. februara na sceni „Pera Dobrinović“ u 19.30.

Više zanimljivih događaja potražite ovde

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share