Dogadjaji Tribine

Premijera filma “Times of Day” Borisa Kovača

Premijera filma “Times of Day” i promocija istoimenog CD-a Borisa Kovača održaće se u sredu 23. marta u 20 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Na promociji učestvuju kompozitor Boris Kovač, performeri Deneš Debrei i Snežana Ađanski, koreografkinja Tatjana Grujić i publicista Relja Knežević.

Film “Times of Day” (Doba dana) snimljen je po istoimenoj kompoziciji, svojevrsnom koncertu za saksofon i kamerni ansambl u izvođenju autora i njegovog New Ritual Ensemble. Film su kreirali Boris Kovač, Deneš Debrei, Snežana Ađanski i Tatjana Grujić, a baziran je na savremenom plesnom izrazu u interakciji sa vojvođanskim prirodnim ambijentima doživljenim u četiri markantna doba dana. Jutro, podne, veče i ponoć su istovremeno stavovi ove muzičke partiture i tematski delovi filma. Izvođači su Deneš Debrei, Snežana Ađanski, Boris Kovač i plesna trupa DaNS. Snimatelj je Ivan Milinkov Vanjus, dok su za montažu bili zaduženi Boris Kovač i Zlatko Zlatković, a film je rađen u produkciji KACAHARA MM Studio.

Boris-Kovac-portret
Boris Kovač

CD Times of Day je nedavno objavila legendarna engleska diskografska kuća ReR Megacorp (Recommended Records). Ovo delo donosi kontemplaciju četiri markantna doba dana. Novi album renomiranog vojvođanskog kompozitora i instrumentaliste Borisa Kovača donosi neku vrstu rezultante većine linija delovanja ovog muzičkog stvaraoca čija dela u jedinstvenom postmodernom ključu prožimaju iskustva rane, klasične i savremene muzike sa folklornim i džez uticajima, stvarajući autentičan multistilistički jezik koji izmiče svim stereotipnim žanrovskim kategorijalizacijama.

New Ritual Ensemble na ovom albumu čine Boris Kovač – sopran/alt saksofon, bas klainet, Slobodanka Stević – klavir, Vladimir Ćuković – I violina, Marta Kojadinović – II violina, Aleksandar Stankov – viola, Milica Svirac – violončelo, Siniša Mazalica – kontrabas, Lav Kovač – udaraljke. Materijal je snimljen u novosadskoj sinagogi u produkciji KACHARA MM studija iz Bukovca.

Boris Kovač (1955), kompozitor, instrumentalista, multimedijski umetnik. Ima zvanje filosof-master Filozofskog fakulteta u Beogradu. Svoja celovečernja dela je izvodio ili su mu izvedena preko 500 puta, od toga na oko 250 festivala savremene muzike i pozorišta u 40-tak zemalja sveta na četiri kontinenta. Objavljeno mu je 18 autorskih CD albuma i jedan DVD, po četiri u Engleskoj, Nemačkoj i Srbiji , po dva u Kanadi i Italiji, po jedan u Rusiji i Austriji. Komponovao je muziku za više desetina pozorišnih i plesnih predstava te filmova i TV produkcija u Srbiji, Sloveniji, Austriji, Nemačkoj, Madjarskoj. Osnivač je KPM Ogledalo, festivala aktuelne muzike Interzone, radionica za Novu muziku, Instituta za srećnog čoveka. Dobitnik je Sterijine nagrade za najbolju pozorišnu muziku u 2007. godini i nagrade za najbolju muziku filmskog festivala Cinema City 2008. i 2011. godine. 2008. godine DVD Before and after… Apocalypse, dobio je nagradu Deutsche Schallplaten Kritik, najveću nemačku nagradu kritike. Njegovi albumi su šest puta zauzimali mesta u top 10 albuma na listi European Broadcast Union (avgusta 2005, II mesto) a album The Last Balkan Tango je uvršten u 50 esencijalnih albuma world music svih vremena u izboru londonskog magazina Songlines. Slobodni je umetnik. Izuzev pet godina ratne emigracije, kada je živeo u Italiji, Sloveniji i Austriji, živi i radi u selu Bukovac u Fruškoj Gori.

Još zanimljivih dešavanja potražite ovde.

 

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link