Dogadjaji Pozorište

Balet “Ko je najmoćniji na svetu?!” 4. i 8. juna

Balet za decu i odrasle “Ko je najmoćniji na svetu?!” igra poslednji put ove sezone u subotu 4. i u sredu 8. juna na sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta u 18 časova. U pitanju je delo češkog kompozitora Bohuslava Martinua koje je svetsku premijeru doživelo još 31. januara 1925. godine u Nacionalnom teatar u Brnu.

U muzici Bohuslava Martinua, značajnog češkog kompozitora s početka 20. veka, spajaju se uticaji češkog muzičkog folklora, francuskog impresionizma, srednjoevropskog neoklasicizma i američke primenjene muzike. Smatra se predstavnikom generacije koja je nastojala da tradicionalne formalne okvire ispuni novim sadržajima. Osnovne odlike Martinuove umetnosti su humanost i ljubav prema čoveku.

Koreograf komada je gost iz Nemačke Vladimir Semjonovič Feđanin. Za interesantnu, živopisnu scenografiju zadužen je Saša Senković, a za šarenilo veselih kostima kostimograf Senka Ranosavljević.

ko-je-najmocniji-na-svetu
Srpsko narodno pozorište

U solističkim ulogama se pojavljuju: Petao, Princeza mišica, Princ miš, Mama mišica, Tata miš, Blizanci miševi, a tu su i predstavnici zemaljskih sila: Sunce, Oblak i Vetar. Gospođe mišice su članice baletskog Ansambla SNP-a. Ovaj balet je pojačan mladim snagama odnosno, učenicama osnovne Baletske škole iz Novog Sada u ulogama Dece i najmlađim učesnicima u baletu, decom, u ulozi Beba mišića.

Ovaj balet za decu i odrasle je priča o ljubavi koja je toliko moćna da može pobediti svaku silu i savladati svaku prepreku uz pomoć prijatelja.

Još vesti iz pozorišta potražite ovde.

PARTNERI SAJTA


27 Shares
Share via
Copy link