Magazin Srbija

Robijao za ubistvo Tatona, sada postaje vođa južne tribine: Prele Nevolja menja Velju

tuča navijača
Printscreen

Tužna slika srpskog sporta ogleda se između ostalog u važnosti ko je vođa navijača Partizana, Zvezde ili Vojvodine. Paravojne formacije koje se okupljaju na tribinama i zbog kojih drugi zaljubljenici u sport svoju decu sve ređe vode na tribine kako bi gledali svoje idole sa TV-a, očigledno zauzimaju daleko važnije mesto u državnom aparatu nego što smo to doskora i sanjali.

Mislili smo da su navijači autonomni buntovnici koji uvek najavljuju važne političke promene svojim bezobraznim skandiranjem, međutim oni su očigledno ništa drugo do oruđe u rukama podlih političara. Govorim naravno o navijačkim grupama, ne o ljudima koji samo vole i bodre svoj klub.

Zbog važnosti njihovog delanja, ne prestaje priča ko će preuzeti vođstvo nad južnom tribinom od kada je uhapšen Veljko Belivuk. Po pisanju Kurira, njegovu grupu Principi preuzima još jedan uzoran mladić sa beogradskog asfalta. U pitanju je Đorđe Prelić koji je nedavno odslužio zatvorsku kaznu za učestovanje u tuči koja je dovela do smrti francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine.

Prelić se po navodima ovog lista već sastao sa Principima koji su i dalje na slobodi i dogovoreno je da on bude njihov vođa u narednom periodu.

– Prelić je po izlasku iz zatvora navodno bio na sastanku s Belivukovim navijačima koji su na slobodi. Na tom sastanku dogovoreno je da on preuzme Principe i praktično postane naslednik Velje Nevolje na tribini – navodi izvor Kurira.

Isti izvor navodi da je figuriralo više osoba za upražnjeni tron, ali da je izbor pao baš na Prelića.

– Izgleda da je sada postignut dogovor i da su Principi nakon pet meseci pronašli novog vođu. Navodno, u opticaju su bile i vođe drugih frakcija, između ostalih i Damjan Šobić i Miloš Radisavljević Kimi, ali izgleda da je izbor pao na Prelića – piše Kurir.

Prele Nevolja

Neverovatno zvuči da je novi vođa već dobio i novi nadimak – Prele Nevolja.

– Đorđe se navodno nametnuo kao neko ko će uspeti da ujedini tribinu i pomiri zavađene frakcije Grobara. Međutim, ima i onih koji ne veruju u to – kaže izvor i dodaje da o susretu Prelića i navijača Principa svedoči zajednička fotografija.

kurir foto navijači
Foto: Privatna arhiva / Kurir.rs

Ono što je začudilo, ali i razljutilo jedan deo Partizanovih navijača, jeste to što je Prelićeva navijačka grupa navodno proterana sa tribine otkako je Veljko Belivuk zavladao jugom, kao i to što je Prelić bio kum Ljubomiru Markoviću Kići, ubijenom 2019. u Beogradu.

– Iako nije dokazano, spekulisalo se da je Kića ubijen zbog sukoba s Principima. Navodno, Kića je po izlasku iz zatvora, u kom je bio takođe zbog ubistva Brisa Tatona, nameravao da s grupom navijača osnuje novu frakciju, što se Principima nije svidelo. Navijači koji poštuju lik i delo likvidiranog Kiće prozvali su Prelića ‘izdajnikom’ i ‘Judom’. Oni smatraju da Marković nije zaslužio da njegov nekadašnji saborac i kum sada šuruje s Principima – objašnjava izvor Kurira.

Čitulja za Kiću

Ljubomir Marković Kića je zajedno sa Prelićem bio jedan od vođa navijačke grupe Alkatraz. Nakon ubistva markovića u oktobru 2019. godine, Đorđe Prelić dao je čitulju u novinama.

– Ovakav scenario nisam zamišljao ni u najgorim noćnim morama. Najbolji čovek na svetu ovako nešto nije zaslužio. Ti si moj saputnik, saborac, drug, brat i kum, i to mi ne mogu oduzeti kukavice iz šumice. Volim te do smrti i nazad i tako sve ukrug – pisalo je u čitulji u novinama, a u potpisu je stajalo “tvoj kum Đorđe Prelić”.

kića
Printscreen

Prelić sa 35 dobio samo 10 godina robije

Prvostepenom presudom Đorđe Prelić osuđen je u bekstvu 2011. godine na 35 godina zatvora, ali je ta kazna umanjena na Apelacionom sudu i pravosnažno je osuđen na 15 godina. Nakon što je Prelić 2014. godine uhapšen u Španiji, Viši sud odobrio je njegov zahtev za ponavljanjem suđenja i ponovo je osuđen, ali ovoga puta na 12 godina.

Apelacioni sud ponovo je umanjio kaznu i konačno ga osudio na 10 godina. On je osuđen za teško ubistvo kao jedan od organizatora nereda koji su doveli do masovne tuče navijača Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine.

taton
Foto: PROFIMEDIA

Prelić je i tokom ponovljenog suđenja negirao bilo kakvu umešanost u tuču i smrt Brisa Tatona.

Velja Nevolja ne da tribinu, sve je spremno za krvavu jesen na Partizanovom jugu

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Sto pisete o ovim smradovima? Da im ne dajete mesto u novimama, bili bi niko i nista. Niko ne bi cuo za Kneleta, Kristijana, Arkana, Gisku, Velju o ostale seronje. Vi im dizete rejting. Ne pisite o njima i niko za njih nece da zna. Neka rade to sto rade, nece dugo.

generic vignette (DESK luftika.rs)
24 Shares
Share via
Copy link