Lifestyle

Koje preglede i testove bi trebalo obaviti tokom trudnoće?

Par sa fotografijom bebe

Nije slučajno što se trudnoća naziva još i „drugo stanje“.

Iako je reč o potpuno prirodnom procesu, činjenica je da tokom trudnoće ženino telo prolazi kroz mnoge promene. Ove promene ponekad mogu biti neutralne, ponekad dobre, ali u nekim slučajevima mogu predstavljati i potencijalne opasnosti po zdravlje buduće majke.

Upravo zbog toga postoje različiti prenatalni testovi, ali i drugi tipovi pregleda koji su tu da preduprede dalji razvoj potencijalnih zdravstvenih problema buduće mame, ali i deteta. 

Iako postoji mnogo veći broj pregleda i testova koji se mogu uraditi tokom trudnoće, u ovom tekstu izdvojili smo pet, koje struka smatra vrlo važnim i koje vam savetujemo da nipošto ne preskočite da obavite tokom trudnoće! 

#1 Ultrazvučni pregledi – detaljan ultrazuvk kao prvi pregled u trudnoći

Ako je kućni test za trudnoću prvi test koji ćete uraditi u trudnoći, ultrazvučni pregled je verovatno prvi pregled koji ćete obaviti nakon što saznate da ste trudni! 

Detaljni ultrazvučni pregled se preporučuje već između 12. i 14. nedelje trudnoće, ali je važno da znate da ćete ultrazvuk obavljati još nekoliko put tokom trudnoće. Razlog tome je što se samo ultrazvukom pouzdano mogu izmeriti određeni parametri poput morfoloških karakteristika ploda.

Ultrazvučni pregledi utvrđuju to da su ispoštovani, takozvani, svi ultrazvučni markeri, koji ukazuju na potencijalne hromozomske ili urođene anomalije ploda. Upravo se pomoću ultrazvuka prati razvoj ploda, a u zavisnosti od prvobitnog stanja on će se raditi češće ili ređe.

Budući da je reč o neinvazivnom i potpuno bezbolnom pregledu, standardna praksa je da se tokom trudnoće obavi oko 5 do 7 ultrazvučnih pregleda. 

#2 Double/Triple test – Skrining za Daunov sindrom

Double i triple testovi su jedni od najpoznatijih testova tokom trudnoće. 

U pitanju su jedni od prvih prenatalnih, kombinovanih testova koji se vrše pomoću analize krvi i ultrazvuka. Dabl i trip testom se statistički utvrđuje šansa za postojanje određene hromozopatije, koje može rezultirati Daunovim sindromom. 

Osnovna razlika između dabl i tripl testa jeste vreme kada se obavljaju. Dabl test se radi između 12. i 14. nedelje trudnoće, dok se trip test radi u periodu između 15. i 20. nedelje trudnoće. 

Uglavnom se uzimaju u paketu, a tripl test predstavlja dopunu dabl testa, kako bi se postojanje rizika dodatno utvrdilo ili otpisalo. Oba testa su potpuno bezbolna i neinvazivna, obavljaju se na isti način – ono što je takođe razlika jeste analiza rezultata krvi, odnosno parametara i hormonskih markera.

U svakom slučaju, preporuka je da se dabl i tripl test rade u paketu, naročito ukoliko je dabl test pokazao granične rezultate. 

Trudnica sa rukama na stomaku

#3 Amniocenteza – prevencija genetskih poremećaja

Ukoliko dabl i tripl test pokažu granične ili sumnjive rezultate koji mogu upućivati na rizik od daunovog sindroma ili drugog vida hromozopatije ili anomalije, trudnica se šalje na amniocentezu

Za razliku od prethodnih pregleda i testova, reč je o invazivnom pregledu, odnosno dijagnostičkoj analizi koja se obavlja na osnovu uzorka plodove vode. Plodova voda se uzima iz materice pomoću šuplje igle, a tečnost se šalje na dalje laboratorijske analize. 

Iako je u pitanju invazivni pregled, izuzetno je važan za prevenciju genetskih poremećaja, naročito ukoliko su dabl i tripl test analize davale osnov za sumnju. 

Amniocenteza se radi između 16. i 18. nedelje trudnoće, a budući da pregled može biti neprijatan i čak bolan, radi se uglavnom samo onda kada su rezultati dabl i trip testa nepovoljni. 

U određenim slučajevima, lekar može zatražiti izradu ovog pregleda ukoliko je buduća majka starija od 35 godina. 

#4 Test opterećenja glukozom – važna prevencija za buduću mamu

Test opterećenja glukozom je dobro poznati test, koji nemali broj žena radi i pre trudnoće.

Ipak, u trudnoći se preporučuje između 26. i 28. nedelje trudnoće, budući da je gestacijski dijabetes, poznat i kao trudnički dijabetes vrlo česta negativna posledica trudnoće.  U velikom broju slučajeva ova bolest  ostane nedijagnostifikovana, iako može imati opasne posledice po plod i majku. 

Neregulisana šećerna bolest u trudnoći može imati opasne posledice poput preeklapsije, zbog čega je vrlo važno da ne propustite ovaj pregled u predviđenom terminu. Sam test može da bude neprijatan, budući da zahteva od trudnice da popije rastvor čiste glukoze na prazan stomak, ali je višestruko značajan. 

Ukoliko osetitite simptome poput konstantne gladi i žeđi, pojačano mokrenje, svrab kože, česte vaginalne infekcije, zamućen vid ili malaksalost obavezno se javite lekaru, koji će vam verovatno hitno zakazati test opterećenja glukozom. 

#5 CTG pregledi – slušanje otkucaja bebinog srca

Pomoću CTG pregleda, odnosno kardiotokografije može se pratiti ritam otkucaja bebinog srca, ali i kontrakcije materice. Ovo je pregled koji se preporučuje u drugoj polovini trudnoće, odnosno preciznije – trećem trimestru trudnoće, nakon završene 36. nedelje. 

Ovo je neinvazivna dijagnostička metoda, koja se radi u ležećem položaju, a sama dobijena analiza je veoma slična EKG zapisu. Ovim pregledom, analizira se bebin puls, koji normalno iznosi 120-160 otkucaja u minutu. Ovo je rutinski pregled, na osnovu kojeg se može preciznije isplanirati vreme porođaja, u kombinaciji sa ostalim redovnim pregledima. 

Ukoliko temeljno i odgovorno ispratite vašu trudnoću i na vreme obavite sve potrebne preglede i testove uz nadzor i savete lekara, nemate razloga za strah! Potvrda da je sve u redu od strane stručnog lica smanjiće nervozu pred sam porođaj, i ostaviti prostora da se bavite finijim temama poput biranja najboljih preparata za negu vaše bebe!

Želimo vam svu sreću! 

0 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap