zabar-predstava-novisad
Izvor; Novosadsko pozorište

Predstava “Žabar” NP Pirot gostovaće 15. novembra u Novosadskom pozorištu/Ujvideki sinhaz. Komad čuvenog Rajnera Vernera Fasbindera u režiji Bojane Lazić govori o grupi mladih besposličara iz minhenskog predgrađa, o ksenofobiji i tome kako su nam usta puna tolerantnosti dok nam srce bije strahom od drugačijeg. “Žabar” stiže u Novosadsko pozorište nakon gostovanja u Beču, u tamošnjem Folksteatru.

Predstava počinje u 19 sati. Karta za ovo gostovanje je 400 dinara – pojedinačna i 300 dinara – za studente i penzionere i grupe (najmanje pet gledalaca). Zbog ograničenog broja mesta – usled specifičnog načina izvedbe predstave – karte se rezervišu.

O čemu je “Žabar”?

Grupa besposlenih i vaspitno zapuštenih nemačkih tinejdžera visi na ćošku, ispijajući pivo i remeteći red. Među njih dolazi mladi grčki gastarbajter koji pomera težište simpatija i antipatija cele grupe, naročito onda, kada se jedna od “njihovih” zaljubi u “Žabara”. Nasilje je prosto prirodan izlaz iz ove opasne i veoma prepoznatljive situacije.

Najvažniji motiv Fazbindera da napiše “Žabara” možda i nije samo  opšteraširena ksenofobija, koja je boljka i siromašnih i bogatih. Tema ove gorke predstave je i psihologija (patologija) čopora koja eskalira u svojevrsno navijačko nasilje. Navijači, to je ključ mržnje prema drugom, drugačijem i, ne daj bože, boljem…

Pirotski ansambl je, ne po prvi put, dao sve od sebe i odigrao frenetičnu,  brzu, opominjuću predstavu, u kojoj nema nedužnih. (fragmenti iz kritike)

 

Lajkujte stranicu Luftika i prvi pročitajte nove tekstove ↴

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here