Predstava Od raja do beznjenice
galerijamaticesrpske.rs
Dogadjaji Izložbe

Predstava o ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski

Pozorišna predstava „Od raja do beznjenice“ održava se u petak, 23. septembra u 19 sati u Galeriji Matice srpske.

Predstava „Od raja do beznjenice“ je uzbudljiva, intrigantna, emotivna priča o odnosu najvećeg pesnika srpske književnosti i mlade, učene, prelepe Lenke Dunđerski, kćeri jednog od najbogatijih ljudi Austro-ugarske carevine, Lazara Dunđerskog.

Ljubav Laze Kostića prema Lenki Dunđerskoj ovekovečena je pesmom Santa Maria della Salute. A da li je Lenka volela Lazu, 29 godina starijeg pesnika? Šta je osećala prema njemu? Zašto se Laza oženio Julijanom Palanački? Šta je uzrok smrti Lenke Dunđerski (umrla u Beču u 25-oj godini života)? O svemu tome i još ponečemu u predstavi „Od raja do beznjenice“.

Predstava je deo šireg projekta pod nazivom „Čudesni svet Dunđerskih“ koji za cilj ima da se široj javnosti predoči značaj ove porodice, njihovo graditeljsko i ekonomsko-privredno nasleđe, kao i da se osvetle one značajne ličnosti koje su u Dunđerskima našle pouzdane prijatelje i dobrotvore, poput Laze Kostića, Zmaj Jove Jovanovića, Uroša Predića, Mihajla Pupina i dr.

Pre izvođenja predstave „Od raja do beznjenice“ publika ima priliku da čuje monodramsko kazivanje testamenta Bogdana Dunđerskog koji sve svoje imanje ostavlja Matici srpskoj.
Nakon izvođenja predstave, svi zainteresovani će imati prilike da pogledaju Stalnu postavku Galerije Matice srpske i saznaju nešto više o portretima članova porodice Duđerski, koje su naslikali slikari Paja Jovanović i Uroš Predić.

Autor predstave je Zoran Subotički, a uloge tumače Miodrag Petrović, prvak Srpskog narodnog pozorišta kao Lazar Dunđerski, Laza Kostić je Ervin Hadžimurtezić, a Lenka Dunđerski je Jovana Radovanović.

Ulaznice po ceni od 500 dinara mogu se rezervisati na telefon 063/7541 563, a preuzimaju se pre početka predstave u Galeriji Matice srpske.

Još dešavanja potražite ovde

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

SABRA