katalogizacija-strahova
skcns.org
Dogadjaji Tribine

Predstava i razgovor sa piscem i filozofom Žoze Žilom

Predstava „Katalogizacija strahova ili priručnik za poletanje“ rađena po motivima knjige portugalskog pisca i filozofa Žoze Žila „Portugalija danas – strah postojanja“ biće odigrana 3. maja u Fabrici, a nakon predstave posetioci će moći da razgovaraju i sa Žoze Žilom. Predstava je premijerno izvedena 16 i 17. aprila u okviru Nedelje pozorišta u SKCNS Fabrici.

Rediteljka Dina Radoman kaže da je predstava inspirisana knjigom „Portugalija danas – strah od postojanja“ u kojoj je jedna od glavnih tema strah i njegovo dejstvo na portugalsko društvo i na pojedinca.

– Predstava je zapravo neka vrsta dijaloga sa knjigom, a pet priča koje kroz predstavu otkrivamo jesu naš odgovor na temu kako se strah stvara, razvija i utiče na nas. Žil govori o Portugalu, a mi o sebi, svojim unutrašnjim svetovima, ali i  našoj zemlji, onoj bivšoj i ovoj sadašnjoj. Tako nastaje taj dijalog sa knjigom – objašnjava rediteljka.

fabrika-predstava
skcns.org

Žoze Žil je veoma uticajni savremeni portugalski filozof. Mladost je proveo u Lisabonu, ali pod Salazarovom diktaturom ( 1933-1974) odlučio je da potraži utočište u nekoj slobodnoj zemlji. Preselio u Pariz gde je 1982. godine doktorirao na Univerzitetu u Parizu (Université de Vincennes à Saint-Denis). Pohađao je predavanja Žila Deleza čiji je uticaj na njegovo mišljenje bio odlučujući. Napisao je nekoliko knjiga pre 1983, ali kad je 2004. godine objavljenja knjiga Portugalija danas: strah od postojanja to je bio veliki kulturni i intelektualni događaj. Knjiga opisuje način na koji portugalci doživljavaju sebe, druge ljude i svet. S obzirom da je Portugalija zemlja sa ozbiljnom krizom identiteta, knjiga je važan korak u rasvetljavanju onoga što se čini da je danas misterija za Portugalce. Odmah po objavljivanju knjige 2004. godine, Le Nouvel Observateur je Žoze Žila s pravom uvrstio među 25 velikih mislilaca savremenog sveta, zajedno s Rortijem, Sloterdijkom, Žižekom.

Iako je u središtu pažnje ove knjige kulturni i nacionalni identitet Portugalaca i same Portugalije, ova veoma značajna knjiga tematizuje neka od najznačajnijih pitanja univerzalne ljudske potrebe i potrage za pripadanjem.

Posetite promociju knjige „Siriza u lavirintu“.

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share