Lifestyle

Prednosti i mane odrastanja deteta u stanu

deca koja sede ispred prozora

Odluka o tome gde će odgajati dete može biti zastrašujući zadatak za roditelje. Mnogi faktori dolaze u obzir, kao što su troškovi života, blizina posla i pristup kvalitetnom obrazovanju, ali jedan od najznačajnijih faktora je vrsta stanovanja koju porodica može da priušti.

Dok se neke porodice mogu odlučiti za kuću sa dvorištem i time ispuniti svoj san, druge se mogu odlučiti da žive u stanu u srcu grada. Obe opcije imaju svoje prednosti i mane i neophodno je da ih pažljivo razmotrite prilikom donošenja ove važne odluke. 

U ovom članku ćemo istražiti nedostatke i prednosti odgajanja deteta u stanu, česti slučaj u Beogradu i drugim većim gradovima.

Prevazilaženje izazova odrastanja u stanu

Život u stanu sa decom može biti izazovan, posebno kada su u pitanju prostor i aktivnosti na otvorenom. Međutim, uz određenu kreativnost i planiranje, roditelji mogu da prevaziđu ove izazove i obezbede brižno i stimulativno okruženje za svoju decu.

Jedan od najznačajnijih izazova stanovanja je nedostatak otvorenog prostora. Većina stanova nema dvorište, što može ograničiti mogućnosti deteta da se igra i istražuje prirodu. Međutim, roditelji to mogu nadoknaditi pronalaženjem obližnjih parkova, igrališta i rekreativnih područja koje njihova deca mogu redovno posećivati. Takođe mogu da naprave mali prostor za igru u zatvorenom ili da koriste višenamenski nameštaj kako bi maksimalno iskoristili raspoloživi prostor. 

Na primer, sto za dnevnu sobu može postati kutija za odlaganje igračaka, ili krevet na sprat može imati ugrađeni sto za domaće zadatke!

Još jedan neizbežan izazov stanovanja u stanu je buka, a često i razlog za selidbe kada je u pitanju Beograd, jer se stanovi obično grade suviše blizu jedan drugom sa tankim zidovima i podovima, a zvuk se lako prenosi između jedinica.

Ovo može biti problem za decu kojoj je potrebno tiho i mirno okruženje da bi se usredsredili na učenje ili spavanje. U ovom slučaju adaptacija nije baš najbolji slučaj, ali u nedostatku drugih opcija roditelji mogu da investiraju u prostirke za smanjenje buke ili da nauče svoju decu da koriste slušalice ili čepove za uši. 

Dodatno, bezbednost je još jedna briga roditelja koji odgajaju decu u stanu. Stanovi se često nalaze u visokim zgradama ili u prometnim urbanim sredinama, što može predstavljati rizik kao što je pad sa prozora ili susret sa strancima. 

Da bi to rešili, roditelji mogu da instaliraju šipke za prozore ili sigurnosne mreže da spreče padove, zatim da nauče svoju decu kako da koriste interfon sistem i izbegavaju otvaranje vrata strancima

deca koja šapuću

Život u malom prostoru podstiče rad mašte kod dece

Videli smo načine na koje život u malom stanu može biti izazovan, ali nije sve tako loše, jer može imati i neke neočekivane koristi za decu, a jedna od najznačajnijih prednosti je to što može da podstakne maštu i snalažljivost!

U malom stanu može biti ograničen prostor za igračke, nameštaj ili aktivnosti, što je dobro prikriven blagoslov, jer podstiče decu da pronađu novu upotrebu za stare predmete, izmisle igre i istražuju svoju kreativnost. 

Na primer, dete može pretvoriti kartonsku kutiju u svemirski brod ili koristiti jastuke i ćebad da izgradi tvrđavu. Takođe će naučiti da dele i sarađuju sa braćom i sestrama ili prijateljima, jer moraju da pregovaraju o korišćenju prostora i resursa.

Život u malom stanu takođe može naučiti decu vrednosti minimalizma i jednostavnosti. Možda nauče da cene stvari koje imaju i da ih namerno koriste, umesto da uvek traže više ili novije stvari. 

Oni takođe mogu razviti osećaj za red i organizaciju, jer je neophodno da drže svoje stvari urednim i dostupnim u malom prostoru.

Štaviše, život u malom stanu može izložiti decu različitim kulturama i životnim stilovima, jer se urbanim sredinama, stanovi se često nalaze u različitim i multikulturalnim naseljima, gde deca mogu da upoznaju ljude iz različitih sredina i uče o njihovim tradicijama i verovanjima. 

Život u zgradi sa komšijama poboljšava socijalni razvoj 

Odrastanje u zgradi sa komšijama može imati brojne koristi za socijalni i emocionalni razvoj deteta, jer su deca koja odrastaju u stambenoj zgradi izložena različitim grupama ljudi, uključujući decu različitog uzrasta, porodice različite veličine i ljude različitog porekla. 

Ovo može pomoći deci da nauče o društvenoj interakciji, snalažljivosti, empatiji i razumevanju različitih perspektiva.

Dodatno, stambena zgrada može pružiti deci prilike da izgrade odnose sa ljudima koji su drugačiji od njih, kao i da nauče da komuniciraju sa odraslima i decom svih uzrasta, razvijajući komunikacijske i društvene veštine koje će im koristiti tokom celog života. 

Oni takođe mogu naučiti da pregovaraju i rešavaju probleme kada dođe do sukoba sa susedima, razvijajući neophodne sposobnosti rešavanja sukoba.

Sem toga će u stambenoj zgradi deca verovatnije imati redovne drugove i prijatelje u blizini, zbog čega će lako pronaći nekoga sa kim će se igrati ili razgovarati, podstičući osećaj pripadnosti i povezanosti, kao i rešavajući problem preteranog sedenja i gledanja u telefon

Konačno, odrastanje u zgradi takođe može pomoći deci da razviju osećaj odgovornosti i obzira prema drugima, jer će ubrzo shvatiti da moraju da poštuju prostor i privatnost svojih suseda, i samim tim da budu svesna nivoa buke koju proizvode i drugih ponašanja koja mogu uticati na njihove komšije!

24 Shares
Share via
Copy link