Dogadjaji Izložbe

Predavanje Ženski svet u kolekciji Tarkett u Galeriji Matice

U okviru pratećeg programa izložbe Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarkett u petak, 15. jula u 18 sati u Galeriji Matice srpske biće održano predavanje Ženski svet u kolekciji Tarkett Stanislave Jovanović, istoričarke umetnosti.

O ulozi i položaju žene tokom prve polovine 20. veka govore mnogobrojna dela srpskog slikarstva. Podela na muške i ženske prostore kategorički je definisana u stvarnosti, ali i na slikarskim platnima naših prvih umetnica moderne. Status žene – slikarke i teme kojima se one bave je velikim delom omeđen i određen ustaljenim normama i shvatanjima položaja žene. U kolekciji kompanije Tarkett nalaze se dela dve žene – slikarke, Nadežde Petrović i Zore Petrović, u čijim se radovima prepoznaju oznake ženskih (ne)ograničenja, ali i odlučnost u pohodu ka modernističkoj slici. Dela umetnica generacije kojoj one pripadaju osvetljavaju paralelni tok emancipacije i žene i slikarke, ali i otvaraju nova poglavlja za razumevanje slikarstva i društva prve polovine prošlog veka.

Izložba Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarkett je otvorena do 13. avgusta, a tokom trajanja izložbe organizovana su svakodnevna kustoska tumačenja u 12 i 17 sati.

Posetite novosadske galerije i muzeje

 

Avatar

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link