Dogadjaji Tribine

Predavanje „Skice za filmsku istoriju džeza“ na brodu Zeppelin

U okviru letnjeg programa Američkog kutka, kao prava poslastica za sve ljubitelje džeza i filma, u utorak 16. avgusta od 21 sat na brodu Zeppelin održava se nesvakidašnji program koji će posetioce provesti kroz početke džeza na filmu sa izvrsnim gostima – Vitomirom Simurdićem i proslavljenim dirigentom Vojislavom Bubišom Simićem. Ulaz na interaktivno predavanje “Skice za filmsku istoriju džeza“ je slobodan, a svi zainteresovani mogu rezervisati mesto putem sledećeg linka https://goo.gl/forms/643PvfmCmJe0lWiu1

Prvi zvučni film, “Jazz Singer” (1927) nije imao ni “dž” od džeza, ali je, bar naslovom, spojio džez i film – kombinaciju koja će desetak godina kasnije dati neke od najvećih holivudskih hitova poznih tridesetih i ranih četrdesetih godina prošlog veka. Prve velike filmske džez zvezde bili su lideri sving orkestara Glen Miler, Hari Džejms, braća Dorsi, Beni Gudmen i drugi.

dzez predavanje

Voditelj programa Vitomir Simurdić i proslavljeni dirigent Vojislav Bubiša Simić podsetiće vas filmskim insertima na antologijske džez teme iz filmova “Sun Valley Serenade” (Chattanooga Choo Choo i In the Mood), “Glenn Miller Story”, “Benny Goodman Story”, “Fabulous Dorseys” (Art’s Blues), “Stormy Weather”(Ain’t Misbehavin i Jumpin’ Jive), ali i “Elevator to the Gallows” (“Ascenseur pour l’échafaud”), “Round Midnight”, “Mo’ Better Blues”, “Whiplash” (Caravan) itd.

Još zanimljivih dešavanja potražite ovde

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku