Dogadjaji Tribine

Predavanje “Skice za filmsku istoriju džeza” na brodu Zeppelin

U okviru letnjeg programa Američkog kutka, kao prava poslastica za sve ljubitelje džeza i filma, u utorak 16. avgusta od 21 sat na brodu Zeppelin održava se nesvakidašnji program koji će posetioce provesti kroz početke džeza na filmu sa izvrsnim gostima – Vitomirom Simurdićem i proslavljenim dirigentom Vojislavom Bubišom Simićem. Ulaz na interaktivno predavanje “Skice za filmsku istoriju džeza” je slobodan, a svi zainteresovani mogu rezervisati mesto putem sledećeg linka https://goo.gl/forms/643PvfmCmJe0lWiu1

Prvi zvučni film, “Jazz Singer” (1927) nije imao ni “dž” od džeza, ali je, bar naslovom, spojio džez i film – kombinaciju koja će desetak godina kasnije dati neke od najvećih holivudskih hitova poznih tridesetih i ranih četrdesetih godina prošlog veka. Prve velike filmske džez zvezde bili su lideri sving orkestara Glen Miler, Hari Džejms, braća Dorsi, Beni Gudmen i drugi.

dzez predavanje

Voditelj programa Vitomir Simurdić i proslavljeni dirigent Vojislav Bubiša Simić podsetiće vas filmskim insertima na antologijske džez teme iz filmova “Sun Valley Serenade” (Chattanooga Choo Choo i In the Mood), “Glenn Miller Story”, “Benny Goodman Story”, “Fabulous Dorseys” (Art’s Blues), “Stormy Weather”(Ain’t Misbehavin i Jumpin’ Jive), ali i “Elevator to the Gallows” (“Ascenseur pour l’échafaud”), “Round Midnight”, “Mo’ Better Blues”, “Whiplash” (Caravan) itd.

Još zanimljivih dešavanja potražite ovde

 

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link