Zenski svet u kolekciji Tarkett Zora Petrovic Srpske seljanke 1959
Galerija Matice srpske
Dogadjaji Izložbe

Predavanje posvećeno ženama u Galeriji Matice srpske

Predavanje kustosa-pripravnika Stanislave Jovanović pod nazivom „Ženski svet u kolekciji Tarkett“ održava se u petak, 10. juna u 18 sati u Galeriji Matice srpske u okviru pratećeg programa izložbe Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarkett.

O ulozi i položaju žene tokom prve polovine 20. veka govore mnogobrojna dela srpskog slikarstva. Podela na muške i ženske prostore kategorički je definisana u stvarnosti, ali i na slikarskim platnima naših prvih umetnica moderne. Status žene – slikarke i teme kojima se one bave je velikim delom omeđen i određen ustaljenim normama i shvatanjima položaja žene. U kolekciji kompanije Tarkett nalaze se dela dve žene – slikarke, Nadežde Petrović i Zore Petrović, u čijim se radovima prepoznaju oznake ženskih (ne)ograničenja, ali i odlučnost u pohodu ka modernističkoj slici. Dela umetnica generacije kojoj one pripadaju osvetljavaju paralelni tok emancipacije i žene i slikarke, ali i otvaraju nova poglavlja za razumevanje slikarstva i društva prve polovine prošlog veka.

Tokom trajanja izložbe pripremljen je raznovrstan prateći program: svakodnevna tumačenja izložbe u 12 i 17 sati, stručna predavanja petkom u 18 sati i kreativne radionice za decu koje se održavaju subotom od 11 do 12.30 sati. Radno vreme Galerije Matice srpske je od utorka do subote od 10 do 18 sati i petkom od 12 do 20 sati.

Posetite Zmajeve dečje igre

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share