predavanje-petar-omcikus-izmedju-figure-i-apstrakcije
Dogadjaji Izložbe

Predavanje Petar Omčikus između figure i apstrakcije u Galeriji Matice

U okviru izložbe Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarkett u petak, 23. septembra u 18 sati u Galeriji Matice srpske biće održano predavanje Petar Omčikus između figure i apstrakcije istoričarke umetnosti Ksenije Plećaš.

Budući silovit pred preprekama koje su iskrsavale na njegovom stvaralačkom putu, Petar Omčikus je uspeo da ostane upamćen kao jedan od najiskrenijih umetnika u izražavanju svog brižljivo izgrađenog idejnog prostora. Pomenuti stvaralački put zapravo nikada nije tekao paralelno ili na neki drugi način odvojeno od njegovog životnog puta. Rano otkriven slikarski talenat, koji je uz podršku porodice dobio i pravovremenu negu, dozvoljavao je da bude iskušavan poukama drugih slikara i likovnim tendencijama vremena u kojem je stvarao. Mada je figura uvek levitirala njegovim fokusnim poljem, apstrakcija je bila neizbežan borbeni teren. Saznanja i veštine koje je na taj način stekao nisu bile dragocene samo na polju ličnog građenja slikarskog jezika, već su bili i plodna kritika srpskoj umetničkoj sceni, neretko opterećenoj dogmatičnim obrascima.

Izložbu možete pogledati do 15. oktobra od utorka do subote od 10 do 18 sati i petkom od 12 do 20 sati. Tokom trajanja izložbe biće realizovan ciklus predavanja Umetnik u fokusu posvećen umetnicima zastupljenim u kolekciji kompanije Tarkett. Predavanja će se održavati svakog petka u 18 sati.

Još dešavanja potražite ovde

Luftika

Share Tweet Share Share Follow