sava-sumanovic
Dogadjaji Izložbe

Predavanje o Šumanoviću i uživanje uz muziku francuskog bara

Predavanje „Moderna slika žene – otkrivanje ljudskog tela“ Jelene Ognjanović, kustosa izložbe o Savi Šumanoviću održava se u petak 8. aprila od 18 sati u Galeriji Matice srpske. Nakon predavanja, od 21 sat pa sve do ponoći na istom mestu biće priređeno specijalno muzičko veče „Francuski bar u Parizu“ na kojoj će nastupiti Aleksandar Dujin orkestar sa solistima Vanjom Manić Matić i Bojanom Bukvićem.

Posetioci predavanja moći će da saznaju šta je predstavljalo modernu sliku žene dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka. Bogatije građanke u srpskoj sredini ugledale su se na modu i način života Parižanki, koje počinju da nose široku i komforniju odeću, pantalone i kratke frizure. Zahvaljujući sve većoj emancipaciji žena nakon Prvog svetskog rata, njihova odeća ih sve više i više „otkriva” ali ih i oslobađa prethodnih stega. Sa druge strane, žensko telo u evropskoj umetnosti otkriveno je u formi akta veoma davno, a krajem 19. veka sve više se pojavljuje i na srspkoj umetničkoj sceni. Svoju ekspanziju akt će doživeti na platnima Save Šumanovića kojem u Parizu poziraju čuveni modeli Kiki de Monparnas i Ajša.

U subotu, 9. aprila od 11 do 12.30 sati biće održana kreativna radionica za decu „Sava među velikim slikarima“ na kojoj će se mališani upoznati sa družinom slikara kojima je pripadao i Sava Šumanović tokom 20-ih godina prošlog veka.

Inspirisani Šumanovićevom slikom Bar u Parizu dočaraćemo „specijalnom” muzičkom večeri atmosferu jednog francuskog kafea i uživamo u muzici dvadesetih godina prošlog veka. Posetioci će biti u prilici da čuju dobro poznate francuske šansone u džez maniru koje će izvesti Aleksandar Dujin Orkestra sa solistima Vanjom Manić Matić, i Bojanom Bukvićem. Takođe, uživaće se u priči o jednoj francuskoj epizodi Save Šumanovića i vinu vinarije „Vinograd Hopovo“.

Još zanimljivih dešavanja potražite ovde.

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share