Dogadjaji Izložbe

Predavanje o slikarstvu u Galeriji Matice srpske

U okviru izložbe Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarkett u petak 24. juna u 18 sati u Galeriji Matice srpske biće održano predavanje Odnos tradicionalne i moderne slike kustoskinje Miroslave Žarkov.

Umetničku kolekciju kompanije Tarkett čine, s jedne strane ikone nastale u periodu od 17. do 19. veka, a s druge slike, dela 20. veka, koji daju uvid u razvoj moderne srpske umetničke misli. Dok se na ikonama jasno očitava „sakramentni” status religiozne slike, koja se razvijala pod uticajem crkvenih dogmi i koja održava utvrđene ikonografske kanone, u 20. veku umetnici, rasterećeni nametnutog ograničenja društva, podražavanja prirode i zahteva za funkcionalnošću dela, dobijaju punu slobodu. Uprkos ovim razlikama umetnici su imali priliku da u srednjovekovnom slikarstvu prepoznaju umetnost koja je, iako ne pokušava doslovno da prenese vidljivu stvarnost, sa tom stvarnošću na neki duboki mistični način povezana.

Tokom trajanja izložbe do 13. avgusta održavaju se svakodnevna tumačenja izložbe u 12 i 17 sati, i stručna predavanja petkom u 18 sati. Radno vreme Galerije Matice srpske je od utorka do subote od 10 do 18 sati i petkom od 12 do 20 sati.

Avatar

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link