Dogadjaji Izložbe

Predavanje o Nadeždi Petrović

Predavanje “Simbolička snaga zavičajnih motiva Nadežde Petrović” kustosa-pripravnika Galerije Matice srpske Stanislave Jovanović održava se u petak 9. septembra od 18 sati u Galeriji Matice. Predvanje je organizovano u okviru izložbe “Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarkett”.

Nezavisna, samosvesna i odlučna, Nadežda Petrović nakon povratka sa školovanja u Minhenu preduzima putovanja po Srbiji i Makedoniji, tokom kojih slika pejzaže i portrete ljudi tih krajeva. Platna sa motivima preuzetim iz zavičaja obeležena su prisustvom snažnog nacionalnog osećanja. Karakterističnim modernističkim jezikom ona slika srpske pejzaže i seljake, koji postaju dominantni motivi njenog opusa. Kakva je to bila Srbija koju Nadežda Petrović slika? Istoričar umetnosti Lazar Trifunović ističe da „Srbija nije imala slikara koji je s više poleta, oduševljenja i strasti lutao njenim predelom i slikao njen lik”.

Izložbu Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarkett možete pogledati do 15. oktobra od utorka do subote od 10 do 18 sati i petkom od 12 do 20 sati. Tokom trajanja izložbe realizuje se i ciklus predavanja Umetnik u fokusu posvećen umetnicima zastupljenim u kolekciji kompanije Tarkett. Predavanja se održavaju svakog petka u 18 sati.

Još zanimljivosti potražite ovde

 

Avatar

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link