Dogadjaji Izložbe

Predavanje o izložbi Od privatnog ka javnom

Predavanje mr Tijane Palkovljević Bugarski upravnice Galerije Matice srpske održava se u petak 22. jula u 18 sati, u okviru pratećeg programa izložbe Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarkett.

Kao što je Galerija Matice srpske u svoju kolekciju uvrstila brojne kolekcije privatnih kolekcionara i nastavila da vodi brigu o njima, tako je i preduzeće Sintelon od 1991. kada je kupilo deo privatne kolekcije Blaža Kusovca odnosno kompanija Tarkett od 2006. godine, preuzela brigu o ovoj značajnoj kolekciji. Poreklom iz Crne Gore, zaljubljen u zavičajni predeo, istoriju i tradiciju, Kusovac se opredelio za autore sa crnogorskog podneblja: Petra Lubardu, Mila Milunovića, Rista Stijovića, Mihajla Vukotića. Pored njih u Kolekciji su prisutne i dve žene slikarke – Nadežda Petrović i Zora Petrović, kao i Jovan Bijelić, Petar Omčikus i Lazar Vujaklija, dok posebnu celinu čini zbirka ikona ruskih, bokokotorskih i srpskih ikonopisaca, koje su nastale tokom XVII, XVIII i XIX veka. Iako su zbog raznovrsnosti tehnika, tema i hronološkog okvira na prvi pogled nespojiva, dela iz kolekcije Tarkett ilustruju dominantne umetničke ideje i estetiku srpskog slikarstva u periodu od XVII do XX veka.

Izložba Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarkett je otvorena do 13. avgusta 2016. godine. Tokom trajanja izložbe organizovana su svakodnevna kustoska tumačenja u 12 i 17 sati i stručna predavanja petkom u 18 sati.

Još o izložbama saznajte ovde

 

Share via
Copy link