Magazin Srbija

„Imaš cigaru da pročistim pluća?!“, prečišćivač vazduha u Beogradu nakon 5 meseci korišćenja (FOTO)

Vazduh je smeša gasova bez boje, mirisa i ukusa. Svi pamtimo ovu rečenicu iz školskih dana. Da li je zaista tako? Teoretski da, ali…

Hodajući ulicama, naročito tokom zimskih meseci, vazduh možemo gotovo da zagrlimo. Od nevidljivog prijatelja, mi smo ga načinili neprijateljem našeg zdravlja. Sve su rasprostranjeniji aparati za prečišćivanje vazduha koje ljudi kupuju kako bi makar u svoja „četiri zida“ imali priliku da udišu vazduh poput onog nekadašnjeg, iz ove školske definicije.

Portal Nova.rs dobio je fotografiju filtera jednog od prečišćivača nakon samo pet meseci korišćenja.

vazduh-filteri
Foto: Privatna arhiva/Nova.rs

Levo na slici se nalazi iskorišćeni petomesečni filter, a desno je novi filter. Razlika je više nego očigledna.

Zašto nadležni menjaju metodologiju merenja zagađenosti vazduha, zašto se krade i krišom sklanja bilbord sa pamučnim plućima koji je trebao da služi kao dokaz šta Beograđani udišu svakoga dana u svakom trenutku?

Svi vidimo i osećamo kakve je boje, ukusa i mirisa naš vazduh postao. Istina se ne može sakriti, koliko god se vlast trudila da obesmisli građansku zabrinutost za vazduh i životnu sredinu u celini. Zakoračili smo u vek ekologije, a mi i dalje govorimo o postanku nacije.

Švajcarska kompanija za tehnologiju kvaliteta vazduha „IQair“, specijalizovanu za zaštitu od zagađivača u vazduhu, praćenje kvaliteta vazduha i proizvode za čišćenje vazduha, svrstala je Srbiju na 28. mesto liste država sa najzagađenijim vazduhom na svetu u 2020. godini, piše Danas.

Pokrenuta inicijativa za čistiji vazduh: Potrebno 30 000 potpisa!

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

34 Shares
Share via
Copy link