Uncategorized

Pravni fakultet u Novom Sadu i dalje ćuti o navodima da je Martinović plagirao 6 radova

Martinović
Foto: Zorana Jevtić/Kurir

Nakon što je Balša Božović prijavio Pravnom fakultetu da je Aleksandar Martinović plagirao nekoliko svojih radova i zahvaljujući tome napredovao u akademskoj karijeri, taj fakultet još uvek nije doneo prvostopenu odluku po tom pitanju.

Za sada nije poznato ni da li je Pravni fakultet u Novom Sadu pokrenuo postupak utvrđivanja svih činjenica, piše portal 021.rs.

Božović je 26. juna Pravnom fakultetu predao dokumentaciju iz koje je, kako je rekao, moguće osnovano sumnjati da je Martinović autor čak šest autoplagiranih radova.

Ovo su mahom identični radovi u kojima je samo promenjen naslov, dok su prepisane čak i gramatičke i pravopisne greške.

Zahvaljujući tim radovima je, prema rečima Božovića za 021, profesor Aleksandar Martinović stekao sva zvanja u visokom obrazovanju, a na štetu studenata i kvalitetnog kadra koji predaje na državnim fakultetima.

Iako Pravni fakultet nije odgovorio na pitanja 021 o pokretanju postupka utvrđivanja stepena plagiranog rada, odgovor je stigao iz Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, koji je krajnja instanca utvrđivanja plagijata na ovom univerzitetu.

Kako kažu u Rektoratu, plagiranje se, kao i drugo neakademsko ponašanje, utvrđuje na osnovu istrage vođenje Kodeksom o akademskom integritetu. U skladu sa odredbama ovog kodeksa, o inicijativi odlučuje i sprovodi prvostepeni postupak etička komisija matičnog fakulteta, naglašavaju u UNS.

“Univerzitet, putem svojih organa – Odbora za etička pitanja Univerziteta i Senata Univerziteta, ima nadležnost da kao drugostepeni organ odlučuje po žalbi na prvostepenu odluku etičke komisije fakulteta”, kažu u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.

Prema evidenciji Univerziteta, ova inicijativa, odnosno prvostepena odluka etičke komisije matičnog fakulteta po navedenoj inicijativi, još uvek nije dostavljena Univerzitetu na dalje postupanje.

Poslanik Balša Božović kaže za 021 da je, uprkos ovom trenutnom ishodu, siguran da je Pravni fakultet u Novom Sadu vrlo svestan težine optužbi koje je izneo na račun Aleksandra Martinovića.

“Sasvim sam siguran da javnost neće čekati dugo da Pravni fakultet pokrene postupak za utvrđivanje tih plagijata. I ono u šta sam siguran jeste da su već o tome ozbiljno razmatrali i želim da verujem da je taj postupak pokrenut. U pitanju je ugled ne samo profesora, već i studenata, a na kraju smatram da je Pravni fakultet ustanova od renomea na Univerzitetu u Novom Sadu. Mislim da bi bilo veoma dobro da dobijemo, kao javnost, informaciju dokle se stiglo jer ne verujem da se ništa nije uradilo”, kaže Božović.

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


68 Shares
Share via
Copy link